Wekdienst 31/3 ANP

Goedemorgen! Een rondje IJsselmeer fietsen is na vandaag 3 jaar lang onmogelijk door werkzaamheden en Mark Zuckerberg wil dat overheden meer doen om misbruik van sociale media te voorkomen.

Vanuit het noorden breekt de zon door, maar in het zuiden van Limburg blijft het mogelijk de hele dag bewolkt en kan het miezerig zijn. Het wordt 9 tot 13 graden. Maandag volop zon en 10 tot 15 graden.

Weerkaart Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is voorlopig de laatste dag dat fietsers de Afsluitdijk kunnen oversteken. Morgen begint Rijkswaterstaat een grote renovatie en gaat het fietspad drie jaar dicht. Veel liefhebbers hebben vandaag een afscheidsrondje gepland.
  • Ajax speelt vanmiddag om 16.45 uur thuis tegen PSV. Het is de laatste kans voor de Amsterdammers om het gat met de koploper te dichten: als PSV wint, staat die ploeg acht punten voor.
  • Tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Feyenoord wordt om 14.30 uur een minuut stilte in acht genomen voor de aanslag in Utrecht. Alle spelers dragen een rouwband, supporters is gevraagd om een rood-witte (Utrecht) sjaal te dragen.
  • Twee landen gaan naar de stembus vandaag: Oekraïne kiest een nieuwe president, in Turkije zijn lokale verkiezingen.

Wat heb je gemist?

Facebook-topman Mark Zuckerberg wil dat er meer regelgeving komt voor tech- en internetbedrijven. De overheid zou niet de volledige verantwoordelijkheid bij de bedrijven kunnen neerleggen, schrijft hij in een opiniestuk in The Washington Post. Zuckerberg pleit voor nieuwe wetgeving op het gebied van schadelijke informatie, verkiezingen, privacy en het delen van informatie. De open brief van Zuckerberg komt op het moment dat Facebook zwaar onder vuur ligt vanwege dataschandalen, nepnieuws en gewelddadige livestreams zoals die van de aanslag in Christchurch.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Dichter bij het moment waarop de dinosaurussen uitstierven kun je niet komen: in North Dakota zijn fossielen gevonden die enkele ogenblikken na de verwoestende meteorietinslag moeten zijn omgekomen. De kluwen dino's, insecten en vissen die wetenschappers vonden in een versteende modderpoel wordt een prehistorisch Pompeï genoemd, waarin de dieren op het moment van hun gewelddadige dood zijn bevroren voor de eeuwigheid.

In de kieuwen van de vissen vonden de onderzoekers microtektieten, sporen van de steenregen die in de wijde omtrek van de inslag neerkwam. Op basis van groeipatronen in de kaken van de dieren, concluderen de wetenschappers dat de inslag in de lente moet hebben plaatsgevonden.

Emeritus hoogleraar Jan Smit vertelt wat er zo bijzonder is aan de vondst:

'Als de beesten niet bevroren zijn dan zijn ze geroosterd'

Fijne dag!

STER reclame