Visser geselecteerd voor W Series

Voorlopig richt ze zich op de W Series, maar haar uiteindelijke doel ligt natuurlijk een stuk hoger. Beitske Visser (24) behoort tot de selecte groep vrouwen die dit jaar op de racecircuits gaat strijden in de W Series. De nieuwe raceklasse moet autosport aantrekkelijker maken voor vrouwen en uiteindelijk ertoe leiden dat vrouwelijke coureurs ook gaan meedoen in de Formule 1.

"Dat is het ultieme doel", legde Visser donderdag haar ambities voor de toekomst uit. "Formule 1 is altijd het ultieme doel. Ik hoop in elk geval door te stromen naar bijvoorbeeld de Formule E of de DTM (Duits Tourwagen Kampioenschap), ook hele hoge raceklassen."

Visser zat tijdens testdagen bij de besten in de nieuwe W-series

De W Series werd vorig jaar in het leven geroepen om meer vrouwen te interesseren voor de autosport. Een aantal gerespecteerde namen uit de Formule 1 schaarde zich achter het idee, onder wie voormalig Formule 1-coureur David Coulthard en Adrian Newey, een van de topontwerpers uit de koningsklasse van de autosport.

Beitske Visser over haar uitverkiezing voor de W Series

Liefst 55 vrouwen meldden zich eind januari in Oostenrijk voor de eerste selectieprocedure. Onder hen vier Nederlandse vrouwen. Naast Visser deden ook Stéphane Kox, Milou Mets en Shirley van der Lof een gooi naar een van de achttien beschikbare stoeltjes. Visser was uiteindelijk de enige van de vier die zich kwalificeerde, Kox mag als reserverijdster nog hopen op een optreden.

Close

Alle vier gingen na de eerste schifting door naar de beslissende test in Almeria. De afgelopen vier dagen bonden 28 vrouwen op het Spaanse circuit de strijd met elkaar aan. Allemaal in eenzelfde Formule 3-bolide. "Het was allemaal heel close", zegt Visser. "Het niveau was heel hoog. Uiteindelijk keken ze vooral naar de rondetijden."

Beitske Visser over haar nieuwe avontuur in de W Series

Visser heeft een aardig beeld gekregen van de concurrentie. "Zes, zeven rijdsters zaten binnen een paar tienden van elkaar. Dat zijn denk ik ook de rijdsters die straks gaan strijden voor de overwinning. En natuurlijk ga ik naar de races met het idee om voor de overwinning te kunnen vechten"

Visser was woensdag al zeker van deelname. De organisatoren maakten voor de laatste testdag al twaalf namen bekend van vrouwen die door de selectie waren gekomen. "Ik hoorde daar ook bij. Ik hoefde de laatste dag in Almeria niet meer te rijden. Dat had ik wel graag gedaan, maar je hoort natuurlijk ook graag dat je bij de eerste twaalf zit."

"In Almeria ging het dit keer puur om de rijkwaliteiten. Bij de eerste selectie waren het zaken als fysieke gesteldheid, een psychologische test, mediatraining. Daar was dus al op geselecteerd."

Coureur Visser vol vertrouwen over een stoeltje in de raceklasse voor vrouwen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Visser maakt al deel uit van het BMW juniorenteam. Ervaring met het rijden van Formule-auto's heeft ze eerder al opgedaan. "Ik reed in het GT4-circuit, het was dus weer even wennen aan de Formule-auto's. Ik moest snel in mijn ritme zien te komen. Dat is gelukt."

Verstappen?

De weg naar de top is nog lang. Of het ooit tot een duel met Max Verstappen zal komen, durft Visser niet te zeggen. "Deze klasse is in elk geval een motivatie voor meiden om op jonge leeftijd te gaan karten. Ik zie wel wat het oplevert."

STER reclame