NOS Op 3
NOS

Waarom rijden er geen vrouwen in de Formule 1? Het is een vraag die eens in de zoveel tijd gesteld wordt, maar zelden zo actueel is als nu. Want met ingang van volgend seizoen komt er een raceklasse speciaal voor vrouwen: de W Series.

Met mogelijk een Nederlandse deelnemer: de 23-jarige Beitske Visser. Zij strijdt binnenkort met 29 anderen in een shoot-out om een plekje in de koninginnenklasse, die als opstapje moet dienen voor de F1.

Want een vrouw in de Formule 1, dat is hard nodig, ziet ook Evelin Dorssers (32). Zij reed dit seizoen in de Mercedes SLK Cup: "Het ontbreekt aan vrouwelijke rolmodellen. Mannen hebben Senna, Schumacher, Verstappen en vrouwen hebben niemand."

Dorssers: "Voor de wedstrijd word ik vaak aangezien voor iemand van de catering, pitspoes of vriendinnetje van een coureur. Totdat ik m'n race-overall aantrek en in m'n eigen raceauto stap. Ja, dan staan ze wel even te kijken."

Wij spraken met Visser en Dorssers over hoe het is als vrouw in de autosport en waarom er nog geen Maxime Verstappen is:

Waar blijft de vrouwelijke Verstappen?

De laatste keer dat er een vrouw in actie kwam tijdens een Grand Prix-weekend was in 1992, maar de Italiaanse Giovanna Amati wist zich niet te kwalificeren. De laatste keer dat een vrouw dat wel lukte was in 1976. De eveneens Italiaanse Lella Lombardi werd twaalfde tijdens de GP van Oostenrijk.

Toch zijn Visser en Dossers ervan overtuigd dat het mogelijk is, als er tenminste meer meisjes beginnen met karten.

Visser: "Er zijn honderd jongens die het proberen en er is er maar eentje die het haalt. Bij de meisjes proberen het er vijf, dan duurt het ook langer voordat een keer een vrouw het haalt." Dorssers: "Er komt een Maxime Verstappen aan, 100 procent. Pas maar op."

STER reclame