Shirley van der Lof, Stéphane Kox, Beitske Visser en Milou Mets in Oostenrijk Beitske Visser

De vier Nederlandse coureurs Stéphane Kox, Beitske Visser, Milou Mets en Shirley van der Lof maken nog altijd kans op een stoeltje in de nieuwe raceklasse voor vrouwen, de zogeheten W Series.

De Nederlandse vrouwen bereikten samen met 24 andere coureurs de volgende ronde tijdens selectiedagen op de Wachauring in Oostenrijk, waar 60 coureurs aan meededen. Uiteindelijk zullen 18 coureurs een startbewijs krijgen voor de W Series.

"We zijn zaterdag begonnen en moesten diverse oefeningen doen, zoals driften. En dat was best wel leuk, want er lag veel sneeuw en ijs hier", vertelt Visser vanuit Oostenrijk. "Verder moesten we fysieke oefeningen doen, zoals hardlopen en een fitnesstest."

De volgende test voor de coureurs is in maart in het Spaanse Almería. Daar wordt na een vierdaagse test in Formule 3-auto's bepaald welke coureurs definitief mogen deelnemen aan de W Series. Ook worden er twee reservecoureurs aangewezen.

"Ik ga daar wel heen met het idee dat ik bij de beste achttien zit", zegt Visser zelfverzekerd. "Ik heb m'n hele carrière in Formule-auto's gereden, heb veel ervaring. Ik heb het circuit alleen nog nooit gezien, dus hoop een simulator te vinden om op te kunnen oefenen."

Vier Nederlanders in Assen?

De eerste race staat gepland van 3 tot 5 mei op Hockenheim, Duitsland. Van 19 tot 21 juli strijkt de W Series neer op het circuit van Assen. Daar kunnen dus mogelijk vier Nederlanders racen. "Dat zou wel heel vet zijn", kijkt Visser hoopgevend vooruit.

Eerder deze maand spraken wij met een van de gegadigden op een stoeltje in de Formule W, Stéphane Kox.

Eindhovense denkt dat Formule 1 haalbaar is: 'Waarom niet?' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de vierkoppige jury zat onder anderen voormalig Formule 1-coureur en dertienvoudig grandprixwinnaar David Coulthard, een van de initiatiefnemers van de W Series.

Hij richtte de nieuwe autosportcompetitie op als opstap naar meer. Coulthard zou in de toekomst graag vrouwen de strijd zien aangaan met mannen in de Formule 1.

Verschillende disciplines

De vrouwen werden in Oostenrijk op verschillende disciplines getest: behandeling van de auto en snelle rondetijden, maar ook fysieke en mentale gesteldheid, zo vertelde Kox eerder deze maand.

In de W Series rijden de coureurs allen in dezelfde auto, de Tatuus F3 T-318, een Formule 3-model. Dat betekent dat de coureur het verschil moet maken, niet de auto.

STER reclame