NOS Sport

Eindhovense denkt dat Formule 1 haalbaar is: 'Waarom niet?'

Eindhovense denkt dat Formule 1 haalbaar is: 'Waarom niet?'

Max Verstappen die in de Formule 1 uitkomt tegen een andere Nederlander. Geen man, maar een vrouw. Het zou zomaar kunnen over een paar jaar. Het is in ieder geval de droom die Stéphane Kox nastreeft.

De 25-jarige Eindhovense hoopt volgende week - net als 59 andere vrouwen, onder wie haar landgenoten Beitske Visser, Milou Mets en Shirley van der Lof - indruk te maken in Oostenrijk bij selectiedagen voor de Formule W. Dat is een nieuwe raceklasse alleen voor vrouwen, bedoeld als opstap naar meer.

Er worden zo'n achttien deelneemsters uitgekozen voor de Formule W. "We worden op verschillende disciplines getest. Behandeling van de auto, snelle rondetijden, maar ook fysieke en mentale gesteldheid en of je representatief bent voor de media", aldus Kox.

Opvallende verschijning

Kox is een opvallende verschijning in een mannenwereld als de autosport. "Ik moet me vaak dubbel zo hard bewijzen, maar krijg daarna wel vaak dubbel zo veel respect terug."

Haar vader Peter Kox is ook coureur - hij won onder meer de 24 uur van Le Mans - en hij heeft alle vertrouwen in zijn dochter: "Ik ben helemaal niet objectief, maar ik denk wel dat ze bij die achttien komt. Zeker."

Hij staat haar op de achtergrond bij, zoals Jos Verstappen dat ook bij zijn zoon doet. Hij liet haar op jonge leeftijd in een kart rijden. "Ik wilde dat ze goed kon rijden voor het normale verkeer. Je krijgt toch bepaalde inzichten. Toen wisten we helemaal niet of ze kon racen."

Veelzeggende lach

Vrouwen rijden nu in diverse raceklassen tussen de mannen. Dat doet Kox ook al jaren. Wat haar zo bevalt aan de Formule W is dat alle auto's - in tegenstelling tot de Formule 1 - gelijk zijn aan elkaar. De coureur moet het verschil maken, niet de auto.

"Ik denk dat dat in mijn voordeel is. Ik weet dat ik heel hard in een auto kan rijden", zegt ze met een veelzeggende glimlach.

Is de Formule 1 echt haalbaar voor een vrouw? "Het is zwaar, maar ik denk wel dat er tegenaan te trainen is. Als je goed gebouwd bent en er alles voor doet, moet het wel mogelijk zijn. De Formule 1 is niet zo fysiek meer als vroeger."

De Formule 1-teams zullen de Formule W gaan volgen en wellicht een van de vrouwen benaderen om testrijdster te worden. "De kans dat dat gebeurt, is denk ik heel aannemelijk. Ik zie geen reden waarom het niet zou moet gebeuren als een vrouw echt de kwaliteiten heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl