NOS Nieuws

'No. No. No. No. No. No. No. No.': Britse kranten laken brexitchaos

Acht keer nee tegen de Brexit

"Wat moet ze nog meer doen?", verzucht de Daily Express vanmorgen over de Britse premier May. Nadat het parlement eerder al twee keer het akkoord van de premier had verworpen en niet had ingestemd met een no-deal-brexit, verwierpen de politici gisteravond acht alternatieven.

"No. No. No. No. No. No. No. No.", vatte The Guardian de stemrondes van gisteravond samen. Nee tegen een douane-unie met de EU. Nee tegen een tweede referendum. Nee tegen een zachte brexit. In een poging dan maar weer stemmen voor haar akkoord te krijgen, stelde May zelfs haar functie beschikbaar.

Als tegenstanders hun bezwaren tegen haar brexit-deal met Europa laten varen, is May bereid af te treden, kondigde ze gisteravond aan. Dat biedt brexiteers de kans meer invloed te hebben op aanstaande onderhandelingen over de definitieve handelsrelatie met Europa.

"Ik weet dat men een aanpak en nieuw leiderschap wil hebben in de tweede fase van onderhandelingen", erkende May in het parlement. "Ik zal dat niet in de weg staan."

Back me and sack me.

Samenvatting van May's aanbod

"Een wanhopige poging", vindt The Guardian, de Daily Express spreekt van een "onbaatzuchtige geste" van een dappere premier, "ze valt in haar zwaard", concludeert ook The Daily Telegraph. The Sun heeft het over Therexit, "Back me and sack me", vat een andere krant het samen. De Daily Mail is vooral verbaasd dat het zolang duurde voordat May over haar vertrek sprak.

In de krantencommentaren komen de parlementariërs er nog minder goed vanaf. "Chaos in het Lagerhuis", oordeelt de Daily Mirror, andere kranten hebben het over shambolic (totale wanorde) of een kluchtige stemming.

De acht afgewezen alternatieven

Voorstel tegen voor
Douane-unie na brexit 272 264
Tweede referendum 295 268
Labourplan voor nauwe samenwerking met EU 307 237
Lidmaatschap van vrijhandelsassociatie EFTA 283 188
Brexit intrekken 293 184
No-deal-brexit 400 160
Nieuw handelsverdrag 422 139
EFTA zonder douane-unie 377 65

Het parlement en May werken nu aan nieuwe oplossingen. Het Lagerhuis wil begin volgende week weer stemmen over de alternatieven die de meeste steun kregen gisteravond. Ondertussen wil May mogelijk nog een derde keer stemmen over haar akkoord, nu met de belofte dat zij daarna snel opstapt.

Hoewel dat plan al twee keer is weggestemd (met 230 tegenstemmen in januari en 149 eerder deze maand), heeft May de hoop dat haar offer hardliners over de streep kan trekken. Rivaal Boris Johnson (een mogelijke opvolger) schaarde zich onmiddellijk achter zijn partijleider, ook hardliner Rees-Mogg zei vanmorgen ervoor open te staan, mits de Noord-Ierse DUP het verzet tegen May's deal staakt.

Noord-Ierland

Veel zal dus afhangen van de DUP, die de regering-May gedoogsteun geeft in het parlement. May zal hen moeten overtuigen voor te stemmen, of zich in ieder geval van stemming te onthouden.

Het lijkt erop dat dat niet gaat gebeuren. De DUP is tegen elk akkoord waarbij Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het land. "Een brexit die het hele land bijeenhoudt is het belangrijkste", vatte partijleider Foster haar standpunt gisteravond samen.

Zelfs een stemonthouding was voor haar niet bespreekbaar, zei ze vanochtend. "Dit gaat over het belangrijkste onderwerp van onze tijd. Het ergste is dan niet duidelijk maken waar je voor staat."

Belangrijkste struikelblok voor de DUP is de backstop. Wat dat is leggen we hier uit:

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl