Reuters

Theresa May is bereid af te treden als het Lagerhuis haar brexit-deal steunt. Dat heeft de Britse premier gezegd op een bijeenkomst met 300 fractieleden van haar Conservatieve Partij. Daarna kwam ze met een officiële verklaring.

"Ik weet dat er wordt verlangd naar een nieuwe benadering en nieuw leiderschap in het vervolg van de uittredingsprocedure en ik zal daarbij niet in de weg staan", schreef May.

Er werd al rekening gehouden met het aanbod van May om plaats te maken voor een ander. Het wordt gezien als haar laatste troefkaart om de deal die ze met de Europese Unie heeft gesloten over uittreding van het Verenigd Koninkrijk door het parlement te loodsen.

Haar actie lijkt effect te hebben. Volgens een verslaggever van de krant The Times hebben na de mededeling van May ongeveer veertig Conservatieven die eerst dwarslagen nu besloten de brexit-deal alsnog te steunen. Onder hen is ook Boris Johnson, tot nu toe een van de felste tegenstanders van de deal:

Zo'n veertig andere Conservatieve parlementariërs zouden nog geen definitief standpunt hebben ingenomen. Om haar deal door het Lagerhuis te krijgen, heeft May 75 stemmen nodig van eerdere tegenstemmers.

Acht opties

Lagerhuisleden hadden voor vandaag zestien plannen ingediend bij parlementsvoorzitter John Bercow. Die bracht vanavond acht ervan in stemming, variërend van een no-deal-brexit tot een tweede referendum over de hele kwestie. De stemmen worden nu geteld.

De uitslag is niet bindend. De stemmingen zijn een poging van het Lagerhuis om tot een plan B te komen. May heeft eerder gezegd dat ze een motie zal negeren als het parlement iets wil waarover niet met de EU kan worden onderhandeld, of als de inhoud in strijd is met verkiezingsbeloften van de Conservatieve Partij in 2017.

Naar verwachting laat premier May morgen of vrijdag ook weer over haar deal met Brussel stemmen. Die afspraken werden al twee keer met overmacht weggestemd.

Stembriefjes op Twitter

Van de stemmingen zijn geen beelden uit het Lagerhuis, omdat er schriftelijk werd gestemd. De parlementariërs moesten aankruisen welke opties hun voorkeur hebben. Toch konden sommigen het niet laten 'in beeld' te komen en zetten ze op Twitter een afbeelding van hun stembriefje.

Onder hen was het Conservatieve fractielid Michael Fabricant. In zijn tweet vraagt hij zich af of hij nu zal worden opgepakt:

STER reclame