Zo komt het toekomstige windpark eruit te zien
NOS NieuwsAangepast

Drentse ondernemer windmolenpark krijgt bedreigingen en stopt

Een Drentse ondernemer is bedreigd omdat zijn bedrijf actief was bij de aanleg van windmolens in windpark de Drentse Monden en Oostermoer. Gedeputeerde Staten in Groningen hebben ook een dreigbrief ontvangen. Volgens de politie zijn mogelijk meer bedrijven bedreigd.

"Dat wat u in 20 jaar heeft opgebouwd, gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor", staat volgens het Dagblad van het Noorden in de brief aan de ondernemer. "Als u uw onderneming voort wilt zetten, stopt u de werkzaamheden voor windboeren en dat binnen één week. Zo niet? Dan is uw onderneming niet meer levensvatbaar."

De ondernemer is de eigenaar van het bedrijf Avitec infra & milieu uit Nieuw-Buinen. Hij betreurt het dat het windpark tot dergelijke acties leidt. "Of je nu voor- of tegenstander bent, laten we ons alstublieft houden aan de rechtsmiddelen die wij democratisch met elkaar hebben afgesproken in ons land".

Grens bereikt

"Voor mij is vanuit emotioneel en financieel oogpunt de grens bereikt", zegt de ondernemer. Hij heeft ook gemeld dat een machine van zijn bedrijf zwaar is beschadigd. Twee weken geleden werd asbest gedumpt dicht bij het station in Delfzijl, waar medewerkers van zijn bedrijf bezig waren. Daarvan had de man al aangifte gedaan.

De ondernemer is nu dus weer naar de politie gestapt en heeft zijn activiteiten als toeleverancier van het windpark Drentse Monden en Oostermoer gestaakt. De politie onderzoekt de bedreigingen en kijkt daarbij ook naar verspreide pamfletten, waarin bestuurders worden geïntimideerd met verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Seton van Borger-Odoorn, een van de gemeenten waarin het windpark gebouwd wordt, veroordeelt de bedreigingen. Hij roept mensen die informatie hebben op om naar de politie te stappen. "Ik hoop dat anderen willen helpen het te stoppen, want dit kunnen we niet accepteren. Op deze manier zijn er alleen maar verliezers", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Koepelorganisatie NWEA, die zich inzet voor meer duurzame windenergie, veroordeelt deze vorm van actievoeren. "In Nederland mag en kan je protesteren, maar wel volgens de regels. Bedreiging en intimidatie van burgers en bedrijven horen daar zeker niet bij." Dat nu een ondernemer zich terug moet trekken gaat volgens NWEA echt over een grens en vraagt om actie.

Algemeen directeur Wim Wolters van Windmolenpark Drentse Monden Oostermoer vindt het erg jammer. "Het is vooral spijtig voor de regionale economie. De bouw van het windmolenpark voorkomen actievoerders hiermee niet, maar ze schaden wel het regionale bedrijfsleven." De machines zullen nu volgens Wolters via andere bedrijven van buiten de regio naar de bouwlocaties komen.

Reactie Rutte

"Dat mensen bedreigd worden terwijl ze hun werk doen, is totaal onacceptabel", laat premier Rutte aan RTV Noord weten. Hij is blij dat de politie hier bovenop zit. "Door zulke brieven voelen de betrokken mensen zich onveilig en dat kan niet waar zijn.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl