In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Anti-windmolenactivisten dumpen asbest in Delfzijl

Op een bouwplaats bij het station in Delfzijl is vanochtend asbest aangetroffen. De komende uren maakt een gespecialiseerd bedrijf het gebied weer schoon. Op een hek is een pamflet gehangen waarin de vervuiling wordt opgeëist door anonieme anti-windmolenactivisten, schrijft RTV Noord.

Volgens de gemeente Delfzijl ligt het materiaal op een terrein van NS Vastgoed en op gemeentegrond. De omgeving en een rotonde in aanbouw zijn afgezet. De verwachting is dat het gebied aan het einde van de dag weer kan worden vrijgegeven.

Wind- concentratiekamp

Op het pamflet staat onder andere: "Deze vervuiling, asbest, is hier aan komen waaien door toedoen van aannemersbedrijf Hoornstra. Wind- concentratiekampbouwer in Drenthe. Wie dit bedrijf inhuurt zal asbest oogsten."

Aannemersbedrijf Hoornstra, dat bezig is op de bouwplaats, heeft aangifte gedaan. "We zijn nog nooit eerder bedreigd, dit is voor het eerst. Ik hoop dat de politie deze mensen snel een halt toeroept", zegt de directeur tegen RTV Drenthe. "Het is heel vervelend dat mensen zo ver gaan. We zijn niet eens een partij in deze zaak en doen gewoon ons werk."

Het gebied bij station Delfzijl werd direct afgezet en beveiligd vanwege het asbest:

Activisten dumpen asbest bij station Delfzijl

Asbestdumping

Het aannemersbedrijf bouwt de windmolens niet zelf. Het levert kranen aan aannemer KWS, die windparken bouwt in de Veenkoloniën.

In de provincie Groningen werd al twee keer asbest gedumpt door actievoerders. De eerste keer was in december bij een toekomstige stikstoffabriek in Zuidbroek. De tweede volgde een maand later bij Meeden, op de plek waar ook een windmolenpark moet komen.

Advertentie via Ster.nl