Groningse windmolenoorlog: bedreigingen, naziposters en asbestdumping

Het gevecht tegen de windmolens in Groningen verhardt. Na bedreigingen, vlaggen met hakenkruizen en nazipamfletten, lijkt asbest het nieuwe wapen in de strijd. Deze week werd er mogelijk gedumpte asbest gevonden bij een toekomstige windmolenlocatie in Meeden, zoals vorige maand ook al gebeurde op een andere plek.

Wellicht zijn er nog meer plaatsen besmet, zegt Adriaan Hoogendoorn, de burgemeester van de gemeente Midden-Groningen. "Vrijdag werd er via een bord gemeld dat er meerdere locaties in Drenthe en Groningen zijn verontreinigd en dat die binnenkort bekend zullen worden gemaakt. We kunnen niet anders dan deze signalen serieus nemen."

Dat mensen het recht in eigen hand nemen, keurt hij af. "We steunen de inwoners in hun verzet, maar hiervoor hebben wij geen enkel begrip." Wel snapt hij de emoties. "Het is een optelsom. Mensen in dit gebied hebben al lang te maken met de problemen van de aardgaswinning. Ze voelen zich vaak niet of onvoldoende gehoord."

De strijd tegen de windmolen verhardt

Alle voorstellen van tafel geveegd

Groningers protesteren al langer fel tegen de bouw van windmolenparken. Begin vorig jaar verschenen er posters waarop een oud-gedeputeerde werd afgebeeld als kampbeul uit de Tweede Wereldoorlog. Ook kregen verschillende personen en organisaties dreigbrieven.

Een windmolenoorlog kan je het volgens Lies Zondag wel noemen. Ze is raadslid in het Groningse Veendam en voorzitter van de actiegroep Tegenwind N33. Die strijdt al negen jaar tegen de bouw van een windmolenpark in het gebied, maar heeft volgens Zondag niks met de harde acties te maken.

Als de bouw doorgaat, weet ik niet of ik hier wil blijven wonen.

Lies Zondag, Raadslid Veendam

"Wij voeren onze strijd bij de rechtbank", zegt Zondag. Maar ze snapt de frustraties wel. "We vechten al jarenlang zonder enig resultaat. We hebben heel veel goodwill getoond om het probleem op te lossen, maar al onze voorstellen zijn altijd van tafel geveegd. Dan ontstaan er frustraties in de samenleving."

Zelf krijgt Zondag volgens de plannen vier windturbines voor de deur. "Het verpest je uitzicht. Het zijn molens van 200 meter hoog die constant in beweging zijn. We verwachten overlast door geluid, maar ook door slagschaduw. Als de bouw doorgaat, weet ik niet of ik hier wil blijven wonen." Komende week behandelt de Raad van State de mogelijke komst van de windmolens in Groningen.

Drenthe

Ook in Drenthe lopen de emoties hoog op als het gaat om de komst van windmolenparken. De Raad van State heeft daar inmiddels bepaald dat de windmolens er mogen komen. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra is zelf niet bedreigd, maar is wel als kampbeul afgebeeld op posters. "Dat is natuurlijk nooit leuk." Toch begrijpt hij dat de inwoners zich niet gehoord voelen.

"Voor het energieakkoord heeft elke provincie een aandeel gekregen voor het aanleveren van wind, dus ook Drenthe moet windmolens plaatsten. Dat betekent dat we daar ook ruimte voor moesten aanwijzen, daarna heeft het Rijk de procedures overgenomen."

Dat is op een gegeven moment heel snel gegaan, zegt Stelpstra. "Zelf ben ik ervan overtuigd dat je veel meer in de beginfase ook met de bevolking moet kijken hoe je samen dingen kan ontwikkelen, maar uiteindelijk moet er wel iemand een keer een knoop doorhakken en daar is de overheid voor."

Mensen buiten Groningen hebben geen benul van wat hier aan de hand is.

Adriaan Hoogendoorn, burgemeester Midden-Groningen

Het is noodzakelijk om alternatieven te vinden voor de energievoorziening, zegt ook Adriaan Hoogendoorn, burgemeester Midden-Groningen. "Dat is niet het punt. Maar op een gegeven moment is er, bij gebrek aan draagvlak voor andere ideeën, toch wel min of meer doorgedrukt dat hier zo'n sterke concentratie windmolens zou komen."

Hoogedoorns gemeentebestuur heeft zich tegen het idee verzet. Zij vinden de concentratie windmolens in het gebied te hoog, net als de inwoners. Maar de burgemeester vindt wel dat ze te ver gaan. "Wij steunen de inwoners in hun verzet, maar als mensen het recht in eigen hand nemen, dan hebben wij hier geen enkel begrip voor. De asbestacties veroordeel ik ten sterkste."

Volgens Hoogendoorn is er sprake van een grote radeloosheid in de provincie. Dat heeft veel te maken met de ellende rondom de aardbevingen, gas- en zoutwinning. "Het is een enorme optelsom, veilig wonen staat onder druk. Ik ervaar in het algemeen dat mensen buiten Groningen eigenlijk geen benul hebben van wat hier aan de hand is. Dat geldt deels ook voor politiek Den Haag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl