Conor McGregor is klaar voor zijn gevecht met Chabib Noermagomedov Getty Images

Kooivechter Conor McGregor heeft een punt gezet achter zijn roerige sportcarrière. Dat deelde de 30-jarige Ier dinsdag mee via Twitter.

"Ik heb besloten om te stoppen met de sport die bekend staat als Mixed Martial Arts", schrijft McGregor. "Ik wens al mijn oude collega's veel succes in deze competitie. Ik ga nu mijn oude partners vergezellen, die al zijn gestopt."

Het is niet de eerste keer dat McGregor zijn afscheid aankondigt. In april 2016 maakte hij ook al bekend te stoppen vanwege een geschil met vechtbond UFC. Twee dagen later draaide hij zijn beslissing echter terug, om vier maanden later zijn gevecht met Nate Diaz te winnen.

De voorzitter van de UFC, Dana White, begrijpt de aankondiging van McGregor om met pensioen te gaan. "Hij heeft geld genoeg. Als ik hem was, zou ik ook stoppen", vertelde White.

"Het was zo leuk om naar hem te kijken! Hij heeft ongelooflijke dingen gepresteerd in deze sport. Ik ben blij voor hem en ik hoop hem buiten de ring net zo succesvol te zien als daarbinnen."

Stunt of niet?

Voormalig MMA-kampioene Marloes Coenen durft niet te zeggen of McGregor toch niet zal terugkeren in de sport. "Wat vechters vaak doen bij contractonderhandelingen is dat ze vaak van alles gaan roepen of opeens een andere sport gaan doen om onderhandelingen kracht bij te zetten."

Afgelopen maandag zou McGregor bij een Amerikaanse tv-zender nog hebben verklaard dat hij in onderhandeling was over een gevecht in juli.

"Maar McGregor heeft ontzettend veel geld verdiend, hij heeft nog een eigen whiskeymerk en de prikkel is weg", aldus Coenen. "Hij heeft alles al behaald, wat is er nog meer voor hem te doen? Misschien stopt-ie echt, maar aan de andere kant zie ik ook veel reacties van mensen die zeggen: natuurlijk Conor, we zien het nog wel."

McGregor zorgde in 2016 voor een primeur door als eerste in de MMA, een combinatie van verschillende vechtvormen en technieken, wereldkampioen te worden in verschillende gewichtsklassen. Dat gevecht met Eddie Alvarez, in november 2016, was tevens de laatste overwinning van een van de bekendste vechters van zijn sport.

MMA-kampioene Marloes Coenen: "Hij was een briljant atleet, maar misschien wel een nog betere marketeer."

Gewelddadige escapades

De Ier ging daarna een bijzonder lucratief gevecht aan met bokskampioen Floyd Mayweather. Sindsdien kwam McGregor vooral nog in het nieuws vanwege gewelddadige escapades buiten de ring.

Vorig jaar april ging hij door het lint in New York. Op beelden was te zien hoe de Ier in het Barclays Center een ijzeren hek oppakte en naar een busje gooide waarin enkele andere kooivechters zaten, onder wie Chabib Noermagomedov.

Vechter Conor McGregor veroorzaakt chaos bij UFC

Tegen diezelfde Noermagomedov stond McGregor het een halfjaar later in de ring voor het MMA-titelgevecht. Ook dat duel in Las Vegas, dat de Ier verloor, liep volledig uit de hand. Na afloop klom Noermagomedov uit de kooi, waarna hij met de begeleiders van McGregor op de vuist ging.

De voormalig loodgieter uit Dublin moest vervolgens zes maanden toekijken en hij kreeg tevens een boete van 50.000 dollar (omgerekend 43.800 euro) opgelegd voor zijn aandeel in het incident.

STER reclame