1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Definitieve uitslag Provinciale Staten: toch zetel Denk in Flevoland

De definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week heeft een aantal kleine verschuivingen opgeleverd. De centraal stembureaus in elf provincies hebben de uitslag vandaag vastgesteld, nadat Noord-Brabant dat al eerder had gedaan, meldt de Kiesraad.

Denk komt toch met één zetel in de Provinciale Staten van Flevoland. Na de voorlopige telling kwam de partij in die provincie nog uit op nul zetels. Het CDA stond eerst op vier zetels, maar moet het na de definitieve uitslag met een zetel minder doen.

In Zuid-Holland won de VVD de strijd om de laatste restzetel nipt van de PvdA. Daarmee komt de VVD op tien zetels, de PvdA blijft staan op vier.

Denk-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Tunahan Kuzu ontving in die provincie meer stemmen (9789) dan zijn provinciale lijsttrekker. Ook leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet werd in Zuid-Holland met 77.035 voorkeurstemmen gekozen.

Voorkeurstemmen

In veel provincies wisten enkele kandidaten en lijstduwers met voorkeurstemmen alsnog een zetel te behalen. FvD-Kamerlid Theo Hiddema was in Friesland en Limburg lijstduwer voor zijn partij en werd in beide provincies met voorkeurstemmen gekozen. Hiddema is een geboren Fries en woonachtig in Limburg.

In Utrecht werd Annabel Nanninga, FvD-fractievoorzitter in Amsterdam, met voorkeurstemmen gekozen. Net als Laura van Roekel van de Partij voor de Dieren. In Drenthe gebeurde dat met FvD-lijstduwer Henk Otten. In Zeeland haalde Bertie Steur, bekend van tv-programma Boer zoekt Vrouw, een zetel voor de Partij voor Zeeland.

De kandidaten moeten om in aanmerking te komen voor de functie in de provincie wonen waar ze zijn gekozen. Hiddema besloot af te zien van beide zetels. "Ik kan niet de een de rug toekeren en de ander omarmen. Ik ben innerlijk verscheurd", zei hij.

Ook Van Roekel heeft aangegeven, om persoonlijke redenen, af te zien van de zetel, Nanninga liet eerder op Twitter weten in Amsterdam te blijven.

De Partij voor de Dieren en de PVV eisten gisteren een hertelling van de stemmen in Groningen. Dat verzoek is door het centraal kiesbureau afgewezen. Volgens de PvdD zijn er onverklaarbare verschillen tussen het aantal uitgereikte stembiljetten en de uitgebrachte stemmen.

De partij gaat volgens senator Niko Koffeman het verzoek nu voorleggen aan de leden van de Provinciale Staten in de oude samenstelling om de hertelling alsnog af te dwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl