Venema Media

Op het terrein van champignonkwekerij Van Asseldonk in Boekel zijn vanochtend meerdere vaten en kannen aangetroffen met vermoedelijk drugsafval. Het gaat om het bedrijf van boerin Michelle van Asseldonk van het tv-programma Boer zoekt Vrouw.

Ze bevestigt aan Omroep Brabant dat de vondst op haar terrein is, maar zegt dat ze zelf niet aanwezig was toen de vaten werden gevonden. "Ik heb zelf helemaal niks gezien, maar we zijn hier echt heel erg van geschrokken."

Ze vindt het heel vervelend dat haar naam hier nu mee in verband wordt gebracht. "Wij hebben hier helemaal niks mee te maken."

Veel onduidelijk
Wanneer de vaten precies zijn gedumpt en door wie is vooralsnog niet duidelijk. Het is niet bekend of de vaten iets te maken hebben met de grote dumping tussen Eindhoven en Son en Breugel afgelopen nacht.

Daar werd een vloeistofspoor van 2 kilometer gevonden. Het gaat naar schatting om 1600 liter drugsafval dat vermoedelijk is gedumpt vanuit een rijdende auto.

Drie containers

Het afval zat in drie zeer grote containers met een inhoud van ongeveer 1000 liter. De doppen zijn van de containers afgehaald, waardoor de vloeistof op straat en in de berm liep.

Een deel van het vervuilde gebied moet worden afgegraven. Ook het riool zal moet worden gereinigd.

Wat het precies voor rommel is, wordt onderzocht, specialisten zijn bezig met een sporenonderzoek.

Oproep

Juist dit weekend luidden burgemeesters de noodklok over het toenemende aantal dumpingen van drugsafval. Vorig jaar werd volgens politiecijfers 292 keer drugsafval gevonden, in de natuur, in woonwijken of op de weg. Het jaar ervoor lag dat aantal nog op 207.

De gemeenten willen dat er een nationaal fonds komt voor het opruimen van het afval, wat zij nu nog zelf moeten betalen. De jaarlijkse kosten worden geschat op twee à drie miljoen euro.

Dit weekend werd er ook drugsafval gevonden in Zeeland. Het ging daar om 38 vaten, waarvan enkele lekten.

Wat zit er eigenlijk in die blauwe vaatjes waar drugsafval in wordt gedumpt? En hoe gevaarlijk is dat? We laten het zien in deze video:

Zo schadelijk en gevaarlijk is drugsafval

STER reclame