Britse premier May vraagt EU om uitstel brexit tot 30 juni
De Britse premier May heeft EU-kopstuk Tusk in een brief gevraagd de brexit tot 30 juni uit te stellen. Vanmorgen werd al duidelijk dat ze schriftelijk zou vragen om een kort uitstel van de scheiding met de EU.
De EU-lidstaten willen May volgens de Europese Commissie morgen een kort uitstel voorleggen tot 23 mei of een langer uitstel tot zeker het einde van het jaar. "Dit is de enige manier waarop het functioneren van de EU-instituties veilig wordt gesteld", staat in een document van de Commissie, dat is ingezien door persbureau Reuters. May zegt dat ze niet bereid is het vertrek tot na 30 juni uit te stellen.
Ze verwijst in de brief ook naar de nederlaag die ze maandag leed. Toen bepaalde de voorzitter van het Lagerhuis, Bercow, dat May haar weggestemde brexit-akkoord niet ongewijzigd voor een derde maal in stemming mag brengen. "Maar het blijft mijn bedoeling om de deal opnieuw aan het Lagerhuis voor te leggen", schrijft ze.
'Geen optie'
Volgens May is een lang uitstel geen optie, omdat ze het tijd vindt dat de politiek zich weer met andere zaken gaat bezighouden. "De uitkomst van een lang uitstel zou in het Lagerhuis leiden tot eindeloos navelstaren over Europa en geen aandacht voor zaken die belangrijk zijn voor onze kiezers."
Zonder goedgekeurd uitstel verlaat het Verenigd Koninkrijk over negen dagen de Europese Unie, zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. Vorige week gaf het Lagerhuis May toestemming om de EU om uitstel te vragen, in de hoop dat er in die extra tijd alsnog een deal met Brussel wordt gevonden waar het parlement achter kan staan.
Omdat May vraagt om kort uitstel, denkt correspondent Tim de Wit dat ze is gezwicht voor druk vanuit haar Conservatieve partij. "De ministers die pro-brexit zijn, willen dat ze uitsluit dat het een lang uitstel wordt. Stel: het wordt een uitstel van een jaar, misschien twee jaar, dan is de vrees dat er helemaal geen brexit komt."
Kans op no-deal groeit
Voorzitter Tusk van de Europese Raad, zei eerder al open te staan voor een lang uitstel van de brexit. Gisteren meldde de Europese brexit-onderhandelaar Barnier dat de Britten wel een goede motivering moeten hebben voor uitstel.
Alle EU-lidstaten moeten een verplaatsing van de scheidingsdatum steunen. Als één lidstaat zijn veto uitspreekt, dreigt een no-deal-brexit op 29 maart nog steeds.
"De kans op een no-deal-brexit is echt toegenomen als het een uitstel van drie maanden wordt", zei De Wit vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Je kunt natuurlijk wel alles drie maanden gaan opschuiven, maar als je in die drie maanden nog steeds geen oplossing vindt, is het een no-deal. Dat is waar je op terugvalt wanneer er geen afspraken worden gemaakt."
Juncker loopt niet warm
Morgen en overmorgen is premier May bij een EU-top, waar waarschijnlijk ook zal worden gesproken over het uitstel. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie verwacht niet dat er op die top al uitsluitsel komt over Mays verzoek. Mogelijk komt er volgende week een extra top, zegt hij.
Wel geeft Juncker al aan dat hij in elk geval niets voelt voor nieuwe onderhandelingen met de Britten. "We hebben al grote stappen gezet in de richting van Groot-Brittannië, dat kan nu niet meer."