Confrontaties in Parijs bij de Arc de Triomphe
NOS NieuwsAangepast

Rellen, vandalisme en brandstichting bij de Arc de Triomphe

In het centrum van Parijs is het tot felle botsingen gekomen tussen relschoppers, die zich hebben gemengd onder de betogende gele hesjes, en de oproerpolitie. Voor de Arc de Triomphe zette de politie traangas en waterkanonnen in om de menigte uiteen te drijven. De agenten werden bekogeld met straatkeien. Inmiddels zijn zeker honderd relschoppers aangehouden.

In de straten van Parijs lieten relschoppers een spoor van vernieling achter. Demonstranten staken onder meer auto's en twee krantenkiosken in brand, tot genoegen van relschoppers die er lachend bij poseerden.

Vrouw en kind gered uit brandend gebouw

Uit een brandend gebouw, met op de begane grond een bankfiliaal, zijn de bewoners geëvacueerd. Een moeder en een haar jonge kind zijn ternauwernood uit de vlammen gered. Elf mensen, onder wie twee brandweerlieden, zijn lichtgewond geraakt.

Net als in december hadden relschoppers en gele hesjes het ook gemunt op dure winkels aan de Champs-Élysées. Winkels van Hugo Boss en Lacoste zijn vernield. Paspoppen werden door de gebroken ruiten op straat gesmeten. Voor Kenzo brandde een auto uit. Het restaurant Fouquet's, een luxezaak waar veel politici en sterren komen, is ook vernield en in brand gestoken.

Kat- en muisspel

"Er is een kat- en muisspel gaande tussen relschoppers en de oproerpolitie", zegt correspondent Frank Renout vanaf de Arc de Triomphe. Om hem heen wordt nog steeds met traangas geschoten. "Het geweld komt voornamelijk van Black Block-demonstranten, antikapitalistische anarchisten die losstaan van de gele hesjes. Zij grijpen de protesten aan om meer chaos te zaaien."

Bekijk hieronder beelden van de protesten:

Traangas en waterkanonnen ingezet tijdens protesten Parijs

Er waren vandaag in heel Frankrijk naar schatting 32.000 gele hesjes op de been. Die betogen al vier maanden lang iedere zaterdag tegen het neoliberale hervormingsbeleid van president Macron, de dure benzine en de hoge kosten van levensonderhoud. De afgelopen weken nam het aantal betogers met gele hesjes af.

Voor vandaag is opgeroepen om in groten getale naar Parijs te komen, om te laten zien dat het ongenoegen nog altijd bestaat. Ook is het vandaag de laatste dag dat gele hesjes-kopstuk van het eerste uur Éric Drouet meedoet met de protesten.

Premier Philippe en minister Castaner van Binnenlandse Zaken gingen vanmiddag naar de Champs-Élysées om steun te betuigen aan de politie en de ordetroepen te bedanken voor hun inzet. Philippe noemde het geweld van de relschoppers en de vernielingen onaanvaardbaar.

Extreem gewelddadig

Minister Castaner zei vanmorgen al dat 1500 "extreem gewelddadige oproerkraaiers" zich onder de demonstranten hebben gemengd. "Ze willen chaos scheppen in Parijs." Hij verzekerde iedereen dat de politie ontsporingen stevig zal aanpakken.

De protesten vallen samen met de laatste dag van het nationale debat over het ongenoegen onder de bevolking. Macron riep de debatten, die overal in Frankrijk zijn gehouden, in het leven in reactie op de protesten van de gele hesjes. Ook kondigde hij in januari aan 8 tot 10 miljard euro vrij te maken voor het verhogen van de lonen van de minst verdienende Fransen en de gepensioneerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl