De aanhef van de brief van Macron
NOS Nieuws

Macron roept bevolking op mee te praten over de toekomst van Frankrijk

President Macron heeft in een brief de Franse burgers gevraagd om in groten getale mee te doen aan een nationaal debat over hoe het nu verder moet met het land. Zijn brief volgt na weken van grootschalige gelehesjesprotesten. Macron noemt het debat, dat hij al eerder had aangekondigd in zijn nieuwjaarstoespraak, "noch een verkiezing, noch een referendum".

De brief van vijf kantjes verschijnt vandaag in de Franse kranten. Daarin toont Macron begrip voor de ontevredenheid en woede van burgers. "Ik deel het ongeduld", schrijft de president. Het debat moet op 15 maart klaar zijn, waarna het Élysée binnen een maand wil komen met voorstellen.

Het zal niet makkelijk worden om de ideeën die uit het debat voortkomen, om te zetten in beleid, zegt correspondent Frank Renout. "Als er honderdduizenden ideeën worden aangedragen, zal een selectie moeten worden gemaakt. Ook is het moeilijk voorstelbaar dat Macron voorstellen zal uitvoeren die haaks staan op zijn verkiezingsprogramma."

Vier thema's

De president hoopt dat de komende maanden in gespreksronden wordt gediscussieerd over tal van onderwerpen, onderverdeeld in vier categorieën: belastingen en uitgaven, de bestuurlijke indeling van Frankrijk en publieke diensten, hoe om te gaan met klimaatverandering en democratie en burgerschap.

In het schrijven staan tientallen vragen om het gesprek op gang te brengen. Zo werpt Macron onder meer de volgende vragen op: welke belastingen moeten omlaag, waar moet op bezuinigd worden en moeten er meer referenda komen. Hij tekent daarbij aan dat niet over alles overeenstemming bereikt zal worden, maar dat de Fransen zo wel kunnen laten zien een volk te zijn dat het debat niet mijdt.

'Ontevredenheid heel groot'

Renout is sceptisch over wat deze aanpak zal opleveren. "De gele hesjes hebben van tevoren al gezegd niet blij te zijn met een nationaal debat en hoe het wordt aangepakt. En de ontevredenheid over Macron persoonlijk is heel erg groot. Het zal dus lastig zijn om met een debat, waarvan moeilijk te zeggen is wat er echt gaat veranderen, de Fransen weer tevreden te krijgen."

Zaterdag was het negende weekend op rij dat er geprotesteerd werd in verschillende Franse steden. 84.000 mensen gingen de straat op om hun onvrede te laten blijken. De populariteit van Macron, die is gekozen vanwege zijn hervormingsagenda, is de laatste maanden ver weggezakt.

Renout sprak dit weekend met onder andere Priscillia Ludosky, een van de initiatiefnemers van de gele hesjes. Want wat willen de gele hesjes eigenlijk bereiken?

Initiatiefnemer Gele Hesjes: wij roepen niet op tot geweld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl