Leiders Gele Hesjes delen zorgen, maar staan ook tegenover elkaar
Ze lopen allebei al sinds het begin mee met de demonstraties van de Gele Hesjes. Waar de een zegt "gematigd" te zijn, zegt de ander het politieke systeem te willen veranderen.
Jacline Mouraud (51) en Priscillia Ludosky (33) zijn twee prominente leiders van de Gele Hesjes. Ze verschijnen aan de lopende band op de Franse televisie om de zorgen van de Fransen te verwoorden. Maar ze staan in hun ideeën en hun plan van aanpak lijnrecht tegenover elkaar.
"Ik ben voor de dialoog", zegt Mouraud. "Ik wil praten met de regering. Ik denk dat je met onderhandelen meer bereikt dan met alles elke zaterdag kort en klein slaan." Ludosky staat er iets anders in. "De regering neemt geen maatregelen waarin Fransen zich herkennen. Daarom willen burgers nu meer inspraak. Via referenda."
Gele Hesjes en Vrije Gele Hesjes
Onderneemster Ludosky begon vorig jaar een petitie tegen de gestegen belastingen op diesel en benzine. Daarna startte ze, met anderen, de Gele Hesjes. "Op die petitie kwamen zo ontzettend veel reacties. Toen hebben we besloten onze eisen uit te breiden."
Hypno-therapeute Mouraud liep vanaf het begin mee met demonstraties. Maar ze haakte af toen Ludosky en anderen politieke eisen gingen stellen, en toen het op straat vaak tot geweld kwam. Mouraud vormde haar eigen Vrije Gele Hesjes. "Die radicale leiders willen de regering omver werpen. Maar wat hebben ze in de aanbieding voor daarna? Niks."
De Gele Hesjes zijn geen homogene groep. Bij de ene blokkade van een rotonde wordt geroepen om het vertrek van president Macron. Bij een andere wegblokkade wordt aandacht gevraagd voor de lage pensioenen. Omdat de organisatie geen structuur heeft en ook geen officiële leiding, voelt niemand zich gebonden aan een officiële lijn. Er bestaan al verschillende 'afsplitsingen' van de Gele Hesjes.
De steun van de Fransen is er nog steeds, maar daalt. Begin november zei ruim 70 procent van de bevolking achter de Gele Hesjes te staan. Begin januari was dat ruim 50 procent. Ludosky is er door in het defensief gedrongen. Ze zegt dat de beweging helemaal niet radicaliseert, zoals de regering zegt. Het geweld tijdens demonstraties noemt ze het werk van eenlingen.
Radicale leiders willen de regering omver werpen.
Mouraud vindt de Gele Hesjes te ongeorganiseerd. "Daarom ben ik nu een politieke partij begonnen'', vertelt ze. "In een partij kan je wel gestructureerd en georganiseerd samenwerken."
Maar over één ding zijn ze het wel eens. Hun strijd moet geen politieke kleur krijgen. Het verzet van de Gele Hesjes is verzet van 'gewone' Fransen tegen politieke leiders die geen oog hebben voor hun zorgen.
Ludosky: "Wij Gele Hesjes vertegenwoordigen ook niet alle Fransen, dat weet ik. Daarom zijn we ook voor referenda: dan kunnen alle Fransen zich uitspreken en wordt duidelijk wat de bevolking wil."
Mouraud: "Ik wil niet dat mijn partij als links of rechts wordt gezien. De mensen staan er centraal. Daarom was ik ook stomverbaasd toen de Italiaanse regering zei ons als Gele Hesjes te willen steunen. Belachelijk! We zijn a-politiek. Bemoei je met je eigen land, zou ik zeggen."