NOS Nieuws

Macron organiseert nationaal debat vanwege 'gele hesjes', met worst en kaas

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De Franse regering is zelf laaiend enthousiast. Half januari werd een 'nationaal debat' gestart, als antwoord op de protesten van mensen in gele hesjes, en nu al is de toeloop enorm.

Officieel worden er ruim 6000 bijeenkomsten georganiseerd, van noord tot zuid. En Fransen kunnen ook online mee-debatteren. Op de speciale website zijn nu al meer dan 200.000 bijdragen gezet, meldt de regering. Die aantallen zullen nog flink oplopen: het debat duurt nog tot half maart.

President Macron besloot tot het Groot Nationaal Debat, zoals het officieel heet, na de felle eerste weken van protesten door de gele hesjes. Fransen werden uitgenodigd om mee te praten over onderwerpen als klimaat en koopkracht. Na afloop van het debat zal Macron nieuw beleid aankondigen. Dat wordt in de eerste helft van april verwacht.

Correspondent Frank Renout ging naar een van de avonden en sprak ook met een betoger die daar niets van moet weten:

'Ik vind het belangrijk dat we onze visie hebben kunnen geven'

In het hele land worden nu bijeenkomsten georganiseerd waar Fransen met elkaar in gesprek gaan. In en rond Chartres, op zo'n twee uur van Parijs, zijn dezer dagen zes van die debatten, aldus Guillaume Kasbarian.

Kasbarian is parlementariër van regeringspartij LREM en leidt de zes bijeenkomsten. "In de zaal staan tafels en aan elke tafel wordt één thema besproken: bijvoorbeeld de democratie of de overheidsuitgaven."

Kasbarian zorgt voor hapjes en drankjes, waaronder plakjes worst, stukjes kaas en kerstomaatjes. En per tafel wordt dan gedebatteerd en worden conclusies gepresenteerd. "Ik verzamel dat allemaal en geef het door aan de regering", aldus Kasbarian. "Er zijn ook partijgenoten die het anders doen hoor, bijvoorbeeld met plenaire bijeenkomsten. Maar ik vind dit fijn werken."

Serieus meedoen

Inmiddels worden al de eerste kanttekeningen geplaatst bij het landelijke debat. De Franse televisiezender France24 rekende een week geleden uit dat stedelingen veel minder meepraten dan bewoners van afgelegen plattelandsgebieden.

Dagblad Le Monde onderzocht de debat-website en zag dat veel minder mensen serieus meedoen dan de regering zegt. Waar de regering rept over 243.000 aanmeldingen op de website, telt de krant maar 122.000 serieuze antwoorden op de gestelde vragen. "Dat is ongeveer 0,2 procent van de Franse bevolking."

Debatteren voor jongeren

Een blik in de zaal bij Chartres waar afgelopen week werd gedebatteerd, laat zien dat ook het publiek niet heel divers is. Het overgrote deel van de deelnemers is (1) man en vooral (2) grijs. "De grote afwezigen bij de debatten zijn de jongeren", aldus politicoloog Pascal Perrineau in Le Figaro.

Maar dat hoeft niet te betekenen dat Franse jongeren niet geïnteresseerd zijn: misschien vinden ze alleen een avond met kerstomaatjes wat ouderwets. De 17-jarige scholier Audran Demierre startte daarom gewoon zijn eigen Groot Nationaal Debat. Alleen online en alleen voor jongeren, en met deels andere onderwerpen dan die van Macron.

"Het officiële debat gaat vooral over belastingen, maar daar hebben jongeren nog weinig mee te maken. Die praten liever over onderwijs of beroepskeuze", zei Demierre in een interview.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl