NOS Nieuws

Opstootjes bij protest gele hesjes Frankrijk, antisemitisch incident Parijs

In Frankrijk hebben gele hesjes voor het veertiende achtereenvolgende weekend gedemonstreerd. Vandaag begonnen de protesten rustig, maar later op de dag laaide het geweld op.

In Parijs, Lyon en Bordeaux zette de politie traangas in om de menigte uiteen te drijven. Demonstranten gooiden met voorwerpen en zetten vuilnisbakken in brand. In Rouen raakten vier mensen gewond toen een automobilist zich door de menigte demonstranten een weg naar buiten probeerde te banen.

In de Franse hoofdstad riep een kleine groep demonstranten antisemitische leuzen naar schrijver en filosoof Alain Finkielkraut, die ze op straat tegenkwamen. De 69-jarige schrijver van Pools-Joodse origine is lid van de beroemde Académie française. "Palestina, vuile racist, ga weg hier!" en "Vuile rotzionist" waren leuzen die werden geroepen.

Finkielkraut, die bekend staat om zijn kritiek op de multiculturele samenleving en de islam, moest door de politie worden ontzet.

President Macron reageerde op Twitter op het voorval. "De zoon van Poolse migranten die Frans academicus werd, Alain Finkielkraut, is niet alleen een eminente letterkundige, maar een symbool van wat de Republiek iedereen toestaat", schreef Macron. "De antisemitische beledigingen waaraan hij is blootgesteld, zijn een absolute ontkenning van wie we zijn en wat ons tot een grote natie maakt. We tolereren ze niet."

Ook de minister van Binnenlandse Zaken Castaner sprak op Twitter zijn afschuw uit over het incident. "Een golf van pure haat die alleen door tussenkomst van de politie werd onderbroken. Getuige zijn van een dergelijk incident in Parijs, in 2019, is eenvoudigweg onverdraaglijk."

Ook schrijft Castaner dat hij Finkielkraut heeft gesproken en hem zijn "absolute steun" heeft toegezegd. De minister liet eerder deze week weten dat er in Frankrijk het afgelopen jaar 74 procent meer antisemitische incidenten waren dan een jaar daarvoor.

De demonstraties begonnen vandaag rustig.

Gele hesjes Frankrijk: 'We geven niet op'

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren vandaag in heel Frankrijk ruim 40.000 mensen op de been. In november waren dat er nog 300.000. De demonstraties begonnen met verzet tegen plannen voor hogere brandstofprijzen, maar inmiddels gaat het om een breed verzet tegen het regeringsbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl