NOS NieuwsAangepast

100 gewonden en ruim 250 arrestaties bij protest 'gele hesjes' Parijs

Het protest van de 'gele hesjes' in Parijs is net als vorig weekend gepaard gegaan met geweld. 100 mensen raakten gewond, onder wie zeker 16 politieagenten. Een betoger ligt zwaargewond in het ziekenhuis na een val van een hek. Er zijn zeker 265 mensen opgepakt. Duizenden agenten probeerden, onder meer met waterkanonnen en traangas, de demonstranten te verdrijven.

Betogers bij de Arc de Triomphe en op andere plekken bij de Champs Elysées probeerden door afzettingen van de politie heen te breken. Gemaskerde actievoerders wierpen versperringen omver en gooiden met stenen en flessen. Halverwege de avond zei minister van Binnenlandse Zaken Castaner op televisiezender TF1 dat de situatie grotendeels onder controle was, maar dat het centrum van Parijs nog niet helemaal veilig was.

Hieronder in drie video's een overzicht van de ongeregeldheden:

Castaner maakt een onderscheid tussen normale demonstranten en "misdadigers die vermomd zijn als 'geel hesje'". Volgens hem waren er relschoppers, "professionals", aanwezig die wilden "verwonden, plunderen en zelfs doden". Mogelijk waren er uiterst linkse en uiterst rechtse groeperingen onder de demonstranten.

De Arc de Triomphe is bespoten met graffiti, met teksten als "De gele hesjes zullen overwinnen". Aan het interieur van het monument zijn vernielingen aangericht. In de buurt is een restaurant in brand gestoken, de inboedel is op straat gegooid. Ook zijn ruiten ingegooid bij banken en werden winkels geplunderd. Verscheidene metrostations werden gesloten, waaronder bekende als Étoile, Opéra en Bastille. Enkele grote warenhuizen, zoals Lafayette, sloten hun deuren.

De 'gele hesjes' demonstreren al een paar weken tegen de hoge accijns op benzine en diesel en de hoge kosten van levensonderhoud. Daarbij zijn eerder al twee doden gevallen en honderden mensen gewond geraakt.

President Macron zei op de G20-top in Buenos Aires dat hij het geweld veroordeelt. "De gebeurtenissen van vanavond zijn niet goed te praten", zei hij. De relschoppers waren er volgens Macron op uit om chaos te creëren. "Ze zullen worden achterhaald en ze zullen voor de rechter verschijnen." De president vergadert morgenvroeg, als hij terug is in Frankrijk, met overheidsfunctionarissen. Premier Philippe heeft de klimaattop van morgen in Polen afgezegd en stuurt een vervanger.

Macron zei ook dat de relschoppers helemaal geen verbetering willen:

Macron: betogers willen geen verbetering, maar chaos

Burgemeester Hidalgo van Parijs zegt op Twitter diep verontwaardigd te zijn over de ongeregeldheden in haar stad. Ze spreekt van een grote crisis die alleen kan worden opgelost door de dialoog aan te gaan. Hidalgo houdt morgenochtend om 10.00 uur een crisisoverleg op het stadhuis.

In de omgeving van de Arc de Triomphe waren volgens Franse media aan het eind van de middag zo'n 5500 'gele hesjes' op de been.

Ook in andere Franse steden waren demonstraties. Daar verliepen de protesten grotendeels vreedzaam. Wel zijn onder meer in Dijon enkele mensen opgepakt.

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er rond 15.00 uur in heel Frankrijk ongeveer 75.000 betogers aan het demonstreren. Dat zijn er minder dan de afgelopen twee weekenden. Op 17 november hadden zich 282.000 mensen verzameld, vorige zaterdag waren het er 106.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl