De politie heeft het Binnenhof afgesloten
NOS NieuwsAangepast

Protest 'gele hesjes' Den Haag beëindigd, twee aanhoudingen

De ongeveer 200 demonstranten met gele hesjes die zich eerder vanmiddag hadden verzameld op het Plein in Den Haag, hebben hun protest beëindigd. Ze waren op de Korte Vijverberg ingesloten door de politie. Als ze niet zouden vertrekken, zouden ze worden aangehouden.

Eerder waren ze weggestuurd bij het Binnenhof en sloot de politie de toegang tot het Binnenhof af.

Een demonstrant die zijn gele hesje aantrok op het Binnenhof, is aangehouden. Een ander is aangehouden voor belediging.

De organisatie had de demonstratie niet aangemeld. Daarom mochten niet meer dan honderd mensen zich op het Plein bij het Binnenhof verzamelen.

Toen de politie hen eerder op de dag al een keer naar het Malieveld wilde begeleiden, trokken ze hun gele hesjes uit en verspreidden zich in groepjes over het centrum van de stad.

De demonstranten zongen bij hun protest het lied '15 miljoen mensen':

Ook gele hesjes-protest in Den Haag

"We laten ons inspireren door de protesten van de gele hesjes in Frankrijk", zegt een van de organisatoren, Ingeborg Westerhoff. "Als het aan ons ligt zonder geweld. Maar als er mensen zijn die zich op een andere manier willen uiten, dan moeten ze dat zelf weten. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf."

Er is een lange lijst van actiepunten. Zo gaat het op de Facebookgroep Gele Hesjes NL onder meer over verlaging van de accijnzen, een ander zorgstelsel en migratiebeleid, verlaging van de pensioenleeftijd, een basisinkomen voor iedereen en het vertrek van premier Rutte.

Ook in Nijmegen, Groningen en Maastricht wordt gedemonstreerd. In Maastricht is iemand aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Enkele tientallen mensen willen op het Vrijthof demonstreren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl