NOS NieuwsAangepast

Protest 'gele hesjes' Brussel escaleert, tientallen arrestaties

  • EPA
    Actievoerders temidden van wolken traangas
  • EPA
    Een actievoerder schopt een traangaspatroon weg
  • EPA
    Betogers hebben een politiebusje omver gegooid

Een betoging van de protestbeweging 'gele hesjes' in het centrum van Brussel is uit de hand gelopen. Een groep van enkele honderden actievoerders demonstreerde in de stad tegen hoge brandstofprijzen en hoge kosten van levensonderhoud. Het begon ermee dat de betogers verkeerstunnels in liepen. Zes tunnels werden daarom afgesloten.

Ook zetten ze containers op de weg, waardoor het verkeer op veel plaatsen in het centrum vastliep. Vervolgens ontstonden gevechten met de politie, die met stenen, vuurwerk en verkeersborden werd bekogeld. Ook het kantoor van de premier was doelwit van stenengooiende demonstranten.

Ook werd een politiewagen omgegooid en werd een ander in brand gestoken:

Politiebusje in brand, politie grijpt in

De politie zette een waterkanon en traangas in om de actievoerders uiteen te drijven, van wie er velen gemaskerd waren en capuchons op hadden. Zeker 74 van hen werden opgepakt, meldt de politie. Sommigen waren gewapend met scheermesjes en pepperspray. Ten minste twee politiebusjes werden aangestoken en brandden helemaal uit. Het werd tegen het eind van de middag rustiger in Brussel.

De betoging, waarvoor geen vergunning was afgegeven, begon vreedzaam. Maar een zichtbare organisatie of begeleiding was er niet. Verschillende groepen hadden op sociale media opgeroepen om te komen demonstreren.

Bekijk hieronder hoe de 'gele hesjes' eerst nog rustig door de stad trokken:

'Gele hesjes' trekken door centrum Brussel

"Het zijn er eigenlijk niet zo heel veel, maar ze krijgen het wel voor elkaar om de hele stad plat te leggen", zegt correspondent Thomas Spekschoor. "Er zijn allerlei wegen ontruimd en op sommige plekken moet het een chaos zijn. Je kunt op veel wegen helemaal niet meer komen." Met vuurwerkbommen en gastoeters maken de actievoerders veel lawaai.

Allegaartje aan mensen

Spekschoor ziet voornamelijk Franstalige actievoerders, die klagen dat ze niet kunnen leven van het werk dat ze doen. Hoge benzineprijzen worden vaak als reden genoemd om mee te demonstreren. "Maar hun eisen zijn niet heel specifiek, het is een allegaartje aan mensen. De een noemt de benzineprijzen, de ander protesteert omdat hij zijn pakje sigaretten niet kan betalen." "Michel, aftreden", scandeerden de betogers, verwijzend naar de liberale Belgische premier Michel.

De 'gele hesjes' zijn van oorsprong een Franse protestbeweging die de afgelopen weken aanvankelijk vooral demonstreerde tegen verhoogde brandstofprijzen in Frankrijk. Later groeide het eisenpakket van de beweging, onder meer met eisen over het Franse klimaatbeleid en het pensioensysteem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl