Trump en Kim in Hanoi eind vorige maand AFP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dreigt de gesprekken met de VS over denuclearisatie voorlopig stop te zetten. Hij zou ontstemd zijn over de gang van zaken op de top met de Amerikaanse president Donald Trump in Vietnam vorige maand.

De Noord-Koreaanse viceminister Choe Son-hui sprak vandaag op een persconferentie in Pyongyang over de resultaten van de top tussen Kim en Trump. Ze noemde het "een gemiste kans" op een nucleaire deal.

Trump besloot om het middagprogramma te schrappen en niet meer samen met Kim Jong-un te eten. De twee leiders gingen uit elkaar zonder afsluitende persconferentie of verklaring. "Op de terugreis zou Kim hebben gezegd: 'Waarom heb ik überhaupt de trein gepakt van Pyongyang naar Hanoi?'", zegt correspondent Sjoerd den Daas.

Kim stapt uit zijn trein in Vietnam AFP

Viceminister Choe wijst met de beschuldigende vinger naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton. Zij zouden een sfeer van vijandigheid en wantrouwen hebben gecreëerd die "de constructieve pogingen tot onderhandelingen" tussen de twee leiders hebben tegengewerkt. Ze sprak van gangstergedrag.

Zie dit vooral als een wedstrijdje ver pissen. Als jullie niet over de brug komen, dan zullen we uiteindelijk wel weer gaan testen.

Correspondent Sjoerd den Daas

Aan de persoonlijke verhoudingen tussen Trump en Kim ligt het uitblijven van een overeenkomst niet, zei Choe. "De chemie tussen de twee opperste leiders is wonderbaarlijk." Ze voegde eraan toe dat als de VS bij zijn eisen voor denuclearisatie blijft en er niets voor teruggeeft, in de vorm van bijvoorbeeld sanctieverlichting, Noord-Korea weer zijn systemen opbouwt en opnieuw raketten of kernwapens gaat testen.

Viceminister Choe Son-hui AFP

Met de Noord-Koreaanse uitspraken wordt extra druk gezet op de onderhandelingen met de VS, zegt correspondent Den Daas. "Het is de gebruikelijke retoriek. Noord-Korea wil een beetje onderhandelingsruimte houden. Zie dit vooral als een wedstrijdje ver pissen. Als jullie niet over de brug komen, dan zullen we uiteindelijk wel weer gaan testen."

De Amerikaanse minister Pompeo zegt dat de VS verwacht dat Kim Jong-un geen raket- en kernwapentests meer doet. "In Hanoi heeft hij de president beloofd dat hij de nucleaire proeven en rakettesten niet hervat. Wij verwachten dat hij zich aan zijn woord houdt." Zowel Pompeo als Bolton zegt zich niet in de verwijten van Choe te herkennen.

STER reclame