1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Geen akkoord op top Trump en Kim, sancties vormden struikelblok

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim hebben geen akkoord bereikt op hun top in Hanoi. Wel laten de Amerikanen weten dat ze uitzien naar toekomstige besprekingen.

Op een persconferentie zei Trump dat de gesprekken zijn geklapt op de sancties die voor de Noord-Koreanen gelden. "Daar wilden ze vanaf, maar ze boden ons niet wat wij wilden", zei hij.

Bekijk hieronder een deel van de persconferentie:

Trump na top met Noord-Korea: 'Soms moet je weglopen'

Noord-Korea gaf volgens Trump te weinig toe op het gebied van de ontmanteling van het kernwapenprogramma. Wel zou Kim de toezegging hebben gedaan dat hij de kernwapen- en rakettesten niet zal hervatten.

Noord-Korea ontkende tijdens een ingelaste persconferentie deze lezing. Volgens minister Ri Yong-ho van Buitenlandse Zaken heeft zijn land alleen het gedeeltelijk opheffen van de sancties geëist, in ruil voor sluiting van het belangrijkste nucleaire complex in Yongbyon.

Volgens Ri was Noord-Korea ook bereid om schriftelijk vast te leggen dat het stopt met nucleaire en intercontinentale raketproeven. Hij zei dat Washington "een kans verspeelde die misschien niet meer terugkomt".

Vasthouden

Volgens Noord-Korea-deskundige Casper van der Veen zullen de Amerikanen nooit een deal met Noord-Korea sluiten als ze vasthouden aan een volledige nucleaire ontwapening. "Noord-Korea gaat nooit vrijwillig zijn kernwapens opgeven. Kim ziet die kernwapens als noodzakelijk voor zijn overleving. En dat is prioriteit nummer één voor dit regime, zeer ver boven economische welvaart."

Het land heeft heel veel potentieel, echt heel veel.

Donald Trump

"Het waren twee heel interessante dagen, maar soms moet je weglopen", zei Trump verder. "Er lagen documenten om te ondertekenen, dat had ik kunnen doen. Maar ik doe het liever goed, dan snel."

Hij benadrukte dat zijn verhouding met Kim goed is en dat hij een gouden toekomst voor Noord-Korea voorziet. "Het land heeft heel veel potentieel, echt heel veel." Trump benadrukte dat het afscheid hartelijk was, maar zei ook dat hij geen toezegging heeft gedaan over een volgende ontmoeting.

Samen lunchen

De tweede dag van de top in de Vietnamese hoofdstad liep anders dan verwacht. Eigenlijk zouden beide leiders samen lunchen, maar ze kwamen niet opdagen. Vervolgens zei het Witte Huis dat Trump zijn persconferentie zou geven op het moment dat eigenlijk het ondertekenen van een slotverklaring stond gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl