Inseminatie voorlopig voor alle vrouwen vergoed
Kunstmatige inseminatie met een donor wordt dit jaar nog voor alle vrouwen vergoed. Ook voor alleenstaande of lesbische vrouwen. Dat is minister Bruins overeengekomen met de zorgverzekeraars, zo schrijft hij in antwoord op vragen van D66.
Eerder schreef Bruins de Kamer nog dat inseminatie niet voor alle alleenstaande en lesbische vrouwen vergoed kon worden. Daar ontstond veel ophef over. Nu schrijft Bruins dat hij de zorgen die ontstaan zijn begrijpt en daarom met een tijdelijke regeling komt.
Bruins komt dus tijdelijk terug van zijn besluit om de lijn van het Zorginstituut te volgen. Dat vindt dat de kosten te hoog worden als de basisverzekering alle vergoedingen dekt.
De tijdelijke regeling geldt niet alleen voor lesbische paren en alleenstaande vrouwen die nu al in een traject zitten, maar ook voor vrouwen die later dit jaar met een behandeling starten, laat Bruins weten.
Voor de toekomst wil Bruins wel een discussie over de vergoedingen.
Begin maart spraken we Marjon Weij. Zij kreeg na inseminatie haar zoon Gideon, maar zou een tweede behandeling niet kunnen betalen:
Partijen in de Tweede Kamer, maar ook gyneacologen en het COC waren verontwaardigd over de volgens hen ongelijkwaardige situatie waarin vrouwen terecht waren gekomen nadat een zorgverzekeraar vorig jaar had besloten bepaalde behandelingen niet meer te vergoeden.
Dat gebeurde na onderzoek door de Gelderse verzekeraar naar declaraties bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Bij meerdere gevallen was geen medische noodzaak vastgesteld, maar werd er wel overgegaan tot behandeling. Na gesprekken met ziekenhuizen en vruchtbaarheidsklinieken werd opgemerkt dat veel lesbische en alleenstaande vrouwen geen medische, maar een sociale indicatie (het ontbreken van een man) voor de behandeling hadden.
Die sociale indicatie vindt het Zorginstituut geen reden voor een vergoeding, en de minister nam dat dus aanvankelijk over. Bruins gaf aan dat de betaalbaarheid en kwaliteit van het verzekerde pakket onder druk zouden komen te staan.
'Onacceptabel'
Partijen in de Kamer wezen hem op de ongelijke situatie, GroenLinks noemde het "onacceptabel", D66 en PvdA vroegen de minister onder meer hoe het zich verhield met de wet gelijke behandeling.
Het COC begreep de discussie over de medische noodzaak niet. "Twee vrouwen met een kinderwens kunnen elkaar niet bevruchten zonder medische hulp, dus dat kun je als medische noodzaak zien."
Een petitie voor het behoud van de vergoeding werd ruim 90.000 keer ondertekend.