NOS NieuwsAangepast

Veel vragen in Kamer over inseminatievergoedingen

Ze ontvangen schrijnende mailtjes van ongeruste vrouwen die midden in een traject zitten. "Wat nu, hoe nu verder?"

Partijen in de Tweede Kamer, waaronder VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en D66, maken zich zorgen nu minister Bruins de Kamer vorige week schreef dat inseminatie niet voor alle alleenstaande en lesbische vrouwen vergoed kan worden.

Bruins volgt daarmee de lijn van het Zorginstituut, dat vindt dat de kosten te hoog worden als de basisverzekering alle vergoedingen dekt. Het vergoeden van die behandelingen gebeurde jarenlang wel voor alle vrouwen.

Onacceptabel

Kamerlid Ellemeet (GroenLinks): "Onacceptabel. Lesbische en alleenstaande vrouwen hebben recht op dezelfde zorg als heteroseksuele stellen." Ellemeet wil snel in debat met minister Bruins van Zorg, maar ook met Van Engelshoven van Emancipatiezaken.

Ook de Kamerleden Ploumen (PvdA) en Bergkamp (D66) hebben veel vragen aan minister Bruins.

"Hoe verhoudt dit zich tot de wet gelijke behandeling?", wil Bergkamp weten. "De commissie gelijke behandeling heeft hier eerder uitspraak over gedaan, beleid dat in 2011 nog eens door het ministerie is bevestigd." Ze vraagt zich af waarom zorgverzekeraars en zorginstituut een andere lijn inzetten zonder politiek besluit of wijziging van het beleid.

CDA-Kamerlid Bruins Slot wil van Bruins weten of hij al voldoende naar alternatieve oplossingen heeft gekeken. VVD-Kamerlid Tellegen begrijpt dat de minister het standpunt van het Zorginstituut wil volgen, maar vindt dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over de indicaties. "Een kinderwens heeft niets te maken met je geaardheid."

Indicatie

De discussie ontstond vorig jaar toen een zorgverzekeraar navraag deed naar aanleiding van afwijkingen in declaraties bij vruchtbaarheidsbehandelingen. In verschillende gevallen was geen medische noodzaak vastgesteld, maar werd er wel overgegaan tot behandeling. Na gesprekken met ziekenhuizen en vruchtbaarheidsklinieken werd opgemerkt dat veel lesbische en alleenstaande vrouwen geen medische, maar een sociale indicatie (het ontbreken van een man) voor de behandeling hadden.

Die sociale indicatie vindt het Zorginstituut, en nu ook de minister, geen reden voor een vergoeding. Bruins: "Hiermee ontstaat druk op de betaalbaarheid en kwaliteit van het verzekerde pakket, wat de solidariteit kan ondergraven om hier met elkaar voor te betalen."

Maar het is maar wat je als sociale indicatie opvat, meent homobelangenorganisatie COC. Twee vrouwen met een kinderwens kunnen elkaar niet bevruchten zonder medische hulp, dus dat kun je dan als medische noodzaak zien, redeneert de organisatie.

Petitie

Twee vrouwen zijn een petitie gestart die later gesteund werd door Meer Dan Gewenst, NVOG, BamMam en het COC. De petitie voor het behoud van de vergoeding is inmiddels door 35.000 mensen ondertekend.

Wanneer behandelingen niet meer vergoed worden, komen vrouwen mogelijk ook nog eens uit bij donoren uit die niet gescreend zijn op geslachtsziekten en bij wie het registreren en handhaven van het aantal nakomelingen onmogelijk is. Een onwenselijke situatie, aldus de gynaecologenvereniging NVOG op haar site.

Er is dus veel onduidelijkheid voor de vrouwen die nu midden in een traject zitten. D66, GroenLinks en PvdA hopen dat de minister snel meer duidelijkheid geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl