Megan Rapinoe (links) en Alex Morgan (midden) voeren al jaren strijd tegen ongelijke beloning
NOS Voetbal

Amerikaanse voetbalvrouwen op ramkoers met bond wegens discriminatie

Drie maanden voor het wereldkampioenschap voetbal heeft de Amerikaanse vrouwenvoetbalploeg de eigen bond US Soccer aangeklaagd wegens discriminatie op basis van geslacht.

Alle 28 speelsters, die afgelopen week oefenduels speelden met Engeland, Brazilië en Japan, hebben hun handtekening gezet onder de aanklacht waarin de bond wordt beschuldigd van structurele achterstelling ten opzichte van de mannen. Zo klagen de voetbalsters over verschillen in verdiensten, trainings- en medische faciliteiten en vervoer.

Slepende zaak

In aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro dreigden de speelsters al met een staking, waardoor deelname aan de Spelen in gevaar zou komen. Dat werd door de Amerikaanse rechter verboden. De titelverdediger strandde vervolgens in de kwartfinales tegen Zweden.

Tegelijk spanden de vijf grootste namen uit het Amerikaanse voetbal (Hope Solo, Carli Lloyd, Alex Morgan, Megan Rapinoe en Becky Sauerbrunn) een zaak aan bij de Equal Employment Opportunity Commission, een door president Kennedy in het leven geroepen orgaan dat ongelijkheid op de werkvloer onderzoekt en maatregelen afdwingt.

In 2017 eindigde die zaak in een schikking, waarvan de precieze details niet bekend zijn gemaakt.

De Amerikaanse voetbalsters worden na hun wereldtitel in 2015 door president Barack Obama geëerd in het Witte Huis.

Geen ander land boekte zoveel successen in het vrouwenvoetbal als de Verenigde Staten: drie keer werd de ploeg wereldkampioen en vier keer olympisch kampioen.

De prestaties van de Amerikaanse voetballers vallen daarbij in het niet, maar toch ontvangen de mannen een veelvoud van de verdiensten van de vrouwen.

Wel ontvangen de voetbalsters een jaarsalaris van 72.000 dollar (zo'n 64.000 per jaar) van US Soccer, maar de wedstrijdbonussen zijn verwaarloosbaar vergeleken met die bij de mannen.

Deense en Noorse voorbeelden

Eerder vochten de Deense en de Noorse voetbalsters een conflict uit met de eigen voetbalbond om meer gelijkheid tussen de mannen- en vrouwenteams af te dwingen.

In beide gevallen werd een oplossing gevonden in het afstaan van een deel van de premies door de mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl