Denemarken viert het bereiken van de EK-finale
NOS VoetbalAangepast

Deense voetbalsters bereiken akkoord met bond over meer geld

De Deense voetbalbond DBU en de speelsters van het nationale vrouwenelftal hebben een akkoord bereikt in het langslepende conflict over betere arbeidsvoorwaarden voor de speelsters.

Na bijna een jaar onderhandelen zijn de partijen overeengekomen dat de bond jaarlijks zo'n 270.000 euro meer in het vrouwenelftal investeert en dat de premies met 60 procent worden verhoogd.

Door de ruzie ging vorige maand de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden niet door, omdat de speelsters besloten te staken. Eerder ging daardoor ook een oefenduel met het Nederlands elftal niet door.

De harde strijd tussen de Deense speelsters en hun bond staat in schril contrast met de situatie in Noorwegen. Daar besloot de bond begin vorige maand de salarissen van mannen en vrouwen gelijk te trekken.

Ook Nederlandse speelsters willen meer geld

Ook in Nederland was de beloning voor het nationale vrouwenelftal afgelopen week onderwerp van gesprek. Nadat het veroveren van de Europese titel, afgelopen zomer, willen ook de Nederlandse speelsters meer geld.

Oranjevrouwen vinden dat ze meer waard zijn

"Na het EK zijn we wel een stuk meer waard. En dat is de insteek voor een nieuwe deal met de KNVB", zei Vivianne Miedema in aanloop naar het WK-kwalificatieduel met Slowakije. "We gaan niet voor miljoenen, maar als je kijkt naar de prestaties van de afgelopen seizoenen dan mag er nog wel heel wat bovenop."

Van stakingen bij Oranje is nog geen sprake, maar Miedema sloot dat pressiemiddel ook niet uit. "We hopen dat het niet zo ver zal komen. We willen ons kwalificeren voor het WK. Dan staan we er uiteindelijk alleen maar sterker voor."

Nederland won vrijdag het duel met Slowakije met 5-0 en gaat aan kop in groep 3 van de WK-kwalificatie. Dinsdag speelt de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman tegen Ierland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl