Vivianne Miedema
NOS VoetbalAangepast

'Evenveel als mannen? Nee, maar we zijn meer waard dan huidige vergoeding'

En opeens maakt de hosannastemming rondom de EK-titel plaats voor gesprekken over premies. Met als reden: de voetbalvrouwen van Oranje zouden hetzelfde betaald willen krijgen als de mannen.

"Dat heb ik nooit gezegd", ontkracht Vivianne Miedema tegen de NOS een artikel in The Guardian. In die Engelse krant zou de sterspeelster van Oranje en Arsenal stellen dat ze hetzelfde wil verdienen als haar mannelijke collega's.

'We willen waardering'

"Die vergelijking met de mannen is niet realistisch", vervolgt Miedema. "Maar na het EK zijn we wel een stuk meer waard. En dat is de insteek voor een nieuwe deal met de KNVB." Anouk Dekker valt Miedema bij: "We willen niet hetzelfde als de mannen. We willen waardering."

Oranjevrouwen vinden dat ze meer waard zijn

Miedema kan zich opwinden over alle berichten in de media van afgelopen weekeinde. Ze zag allerlei bedragen voorbijkomen die niet eens van toepassing zijn op haar en haar teamgenoten. "We gaan niet voor miljoenen, maar als je kijkt naar de prestaties van de afgelopen seizoenen dan mag er nog wel heel wat bovenop."

'Bij lange na geen 25.000 euro'

Ter illustratie: voor het winnen van het Europese kampioenschap kreeg de KNVB 1,2 miljoen euro van de UEFA. De 23 selectiespeelsters zagen daar niet heel veel van terug. In de media verschenen bedragen van rond de 25.000 euro per persoon, maar dat bedrag klopt volgens Miedema "bij lange na niet". Rouwig is ze daar niet meer om. "Daar hebben we van tevoren mee ingestemd."

Nu worden de afspraken gemaakt met iemand van de VVCS aan tafel. En de eis van de vrouwen is duidelijk. "Dat we genoeg krijgen om van te leven. Niet dat meisjes krom moeten liggen om hun huur te betalen."

Bruno Bruins (VVD), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ook de politiek bemoeit zich ermee. De nieuwe minister van VWS, Bruno Bruins, stelde dat hij wel een gesprek met de bond wil voeren over gelijke vergoedingen. Al voegde hij er wel aan toe dat het uiteindelijk aan de KNVB is.

Staking?

Van een staking, het noodmiddel dat de Deense vrouwen gebruikten om hetzelfde salaris te krijgen als de mannen, is (nog) geen sprake volgens Miedema. "We hopen dat het niet zo ver zal komen. We willen ons kwalificeren voor het WK. Dan staan we er uiteindelijk alleen maar sterker voor."

Sportforum: moeten de vrouwen bij Oranje evenveel verdienen als de mannen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl