Vivianne Miedema
NOS VoetbalAangepast

Voetbalster Miedema pleit voor gelijke vergoeding vrouwen en mannen

Voetbalster Vivianne Miedema pleit voor een gelijke vergoeding van vrouwen en mannen. Dat zegt de spits van Arsenal en het Nederlands elftal in een uitgebreid interview met The Guardian.

Miedema doelt op de vergoedingen die de KNVB verdeelt bij prestaties van het nationale elftal. De vergoedingen bij de mannen liggen hoger dan bij de vrouwen. "Wij verzetten net zoveel werk als de mannen. Ik denk dat we hetzelfde verdienen", legt Miedema uit.

Europees kampioen

"Als je dan kijkt naar de mannen. Zij hebben zich niet eens geplaatst voor het WK en eerder ook niet voor het EK, terwijl wij Europees kampioen zijn. Onze mannen verdienen miljoenen per jaar. Het is daarom niet meer dan eerlijk dat wij hetzelfde krijgen als de mannen."

Hoewel de compensatie onlangs wel is verhoogd, is Miedema nog niet tevreden. "Onze bond is heel rijk, hopelijk komt er voor ons een nog betere overeenkomst."

Miedema krijgt bijval van haar collega-international Lieke Martens die bij FC Barcelona onder contract staat. In gesprek met Marca liet zij weten dat het eerlijker zou zijn als vrouwen meer betaald zouden krijgen door de KNVB. "Het lijkt me goed dat deze discussie nu gaande is. Wij willen meer gewaardeerd worden."

Ook in andere landen een issue

In Noorwegen krijgen de voetbalsters van het nationale team sinds kort evenveel betaald als de mannen. Noorwegen was het eerste land dat de vergoeding voor mannen en vrouwen gelijktrok.

De Deense speelsters, die op het EK de finale verloren van Nederland, willen ook meer geld en betere arbeidsvoorwaarden en leven al enige tijd in onmin met de Deense bond. De bond ging hier niet mee akkoord, waarop de speelsters vorige maand besloten het WK-kwalificatieduel met Zweden niet te spelen.

In september werd ook een oefenwedstrijd van Denemarken tegen Nederland afgezegd wegens het conflict over de vergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl