Ingrid Marie Spord (rechts) van het Noorse team met de Deense Line Jensen bij het EK in Deventer
NOS VoetbalAangepast

Noorse voetbalbond trekt salaris mannen en vrouwen gelijk

Voetbalsters van het Noorse nationale voetbalteam krijgen voortaan net zoveel betaald als de mannen. De mannen staan een deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten af aan de vrouwen, waardoor hun vergoeding bij interlandverplichtingen gelijk wordt getrokken.

"In Noorwegen vinden we gelijkheid erg belangrijk, dus ik denk dat dit goed is voor het land en de sport", zegt Joachim Walltin van de Noorse spelersvakbond. Hij denkt dat het voor het eerst is in de voetbalwereld dat de bonden een akkoord als dit bereiken.

Met de nieuwe deal krijgen de vrouwen bijna het dubbele voor hun interlandverplichtingen. De totale pot voor de vrouwen gaat van 3,1 miljoen kroon (330.000 euro) naar ongeveer 6 miljoen kroon (640.000 euro).

Caroline Graham Hansen, de aanvoerder van het Noorse nationale team, bedankt op Instagram haar mannelijke collega's. "Jullie gaan het misschien niet merken in jullie maandsalarissen, en misschien was dit wel een logische stap, maar dit betekent heel veel voor ons." Ze schrijft dat het nu makkelijker wordt voor de vrouwelijke voetballers om hun dromen na te jagen.

De voorman van de bond sluit zich daarbij aan. "Het gevoel gerespecteerd te worden is ontzettend belangrijk voor het vrouwenteam. De bond ziet dit als een investering in het niveau van de ploeg", zegt Walltin.

Staken

Onlangs weigerden de Deense voetbalsters nog in actie te komen omdat de bond niet wilde voldoen aan hun financiële eisen. Een oefeninterland tegen Oranje werd daarom geschrapt. De Deense mannenploeg besloot toen ook een deel van zijn premie af te staan. Er wordt nog onderhandeld over een nieuw premiesysteem.

Ook in de VS willen de vrouwen beter betaald worden. In aanloop naar de Olympische Spelen overwoog het nationale elftal te staken om zo betere salarissen en arbeidsomstandigheden af te dwingen bij de voetbalbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl