ANP
NOS Nieuws

Amerikaans vrouwenvoetbalteam mag niet staken

Het Amerikaanse nationale vrouwenvoetbalteam heeft niet het recht om te staken, oordeelt een Amerikaanse rechter. De vrouwen overwogen een staking in aanloop naar de Olympische Spelen om betere salarissen en arbeidsomstandigheden af te dwingen bij de voetbalbond.

Volgens de rechter mogen de spelers in ieder geval tot 31 december niet staken. Hij zegt dat ze afstand namen van hun stakingsrecht toen ze in maart akkoord gingen met hun nieuwe cao.

De Amerikaanse voetbalbond liet de zaak voor de rechter komen, omdat een staking door de vrouwen kan betekenen dat het team niet meedoet aan de Olympische Spelen in Brazilië. De ploeg maakt hier kans op een vierde gouden medaille.

Volgens de vakbond is het niet duidelijk of de vrouwen inderdaad hun stakingsrecht kwijtraakten toen zij met hun cao akkoord gingen. De clausule waarmee ze afstand deden van dit recht staat in een eerdere overeenkomst, maar wordt niet expliciet genoemd in de huidige cao. Volgens de rechter blijkt uit een mailwisseling met de Amerikaanse voetbalbond dat de vakbond er wel degelijk van op de hoogte was.

Wereldkampioen

Vijf spelers van het succesvolle Amerikaanse vrouwenteam spanden in maart een rechtszaak aan tegen de voetbalbond. Ze deden dit om iets te doen aan de inkomensongelijkheid vergeleken met het mannenteam. In aantal gevallen krijgen de vrouwen vier keer minder betaald dan hun mannelijke tegenhangers.

Volgens de spelers is de grote loonkloof niet proportioneel met de goede prestaties van het team. De Amerikaanse vrouwen werden in 2015 wereldkampioen. De mannen staan op plaats 32 op de wereldranglijst.

De zaak van de spelers over de ongelijke beloning loopt nog. De uitspraak van de rechter over het stakingsrecht heeft geen invloed op de uitkomst van deze zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl