Shamima Begums zus laat een foto van haar zus zien vlak na haar vermissing in 2015 AFP

De baby van de Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk en zijn Britse vrouw Shamima Begum is overleden. Na een aanvankelijke ontkenning hebben de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) dat bevestigd.

De advocaat van Riedijk en Bedum meldde eerder vandaag dat er "stevige, maar nog onbevestigde" berichten waren dat het kind dood was. De woordvoerder van de SDF in Syrië schreef in een reactie op Twitter dat dat bericht niet klopte en dat het kind gezond en wel was. Later werd de dood door het SDF toch bevestigd tegenover de BBC en werd de tweet verwijderd.

Een arts van hulporganisatie Rode Halve Maan die in het kamp werkt, heeft tegen de Britse omroep gezegd dat de baby aan de gevolgen van een longinfectie is overleden.

Baghouz

Riedijk zei eerder in interviews met de BBC, Sky News en de Volkskrant dat hij met zijn vrouw en pasgeboren zoon wil terugkeren naar Nederland. Hij gaf zichzelf onlangs over in de buurt van Baghouz. Dat is het laatste bolwerk van IS dat naar verwachting op korte termijn zal vallen. Riedijk wordt vastgehouden door Koerden in Syrië.

Begum, met wie Riedijk in het kalifaat van IS trouwde, reisde in 2015 naar Syrië om zich bij de terreurgroep aan te sluiten. Ze was toen 15 jaar oud.

Brits burger

Britse journalisten spoorden haar onlangs op in een Syrisch vluchtelingenkamp, toen ze hoogzwanger was. Begum zei toen dat ze wil terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Dat lijkt onmogelijk, omdat de Britse regering haar paspoort heeft afgenomen, omdat ze ook aanspraak zou kunnen maken op de Bengaalse nationaliteit.

De advocaat van de familie Begum schrijft op Twitter dat het kind een Brits burger was. Omdat Begums zoon, Jarrah, werd geboren voordat haar paspoort was afgenomen, kreeg hij volgens de Britse wet nog wel de Britse nationaliteit.

Jarrah zou het derde kind van Riedijk en Begum zijn dat is gestorven in Syrië. In een interview met de Volkskrant zei Riedijk eerder dat hij een zoon en een dochter heeft verloren door verhongering.

STER reclame