NOS Sport

Aantal Nederlandse dopinggevallen loopt terug: van 23 naar 15

Na een week met dopingverhalen over schaatsen en vondsten van bloeddoping in Oostenrijk heeft de Dopingautoriteit goed nieuws. Er zijn afgelopen jaar in Nederland acht dopinggevallen minder geweest dan in 2017.

Jaarlijks publiceert de Dopingautoriteit het aantal uitgevoerde dopingcontroles en de bijbehorende bevindingen. Afgelopen jaar waren er 3.145 controles en dat leverde 15 dopingovertredingen op in de Nederlandse sport. In 2017 waren dat er 23.

"Het lijkt erop dat het aantal opzettelijke overtredingen vermindert", aldus voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit. "Dat hebben we goed in de hand. Laat ik daar onze aanpak maar de 'schuld' van geven. Het aantal onbedoelde overtredingen is wel nog altijd zorgelijk."

Badr Hari

De meeste overtredingen vonden in de vechtsport plaats: drie stuks, waaronder Badr Hari. In het biljarten waren twee positieve gevallen. De andere sporten: atletiek, basketbal, honkbal, krachtsport, motorsport, rugby, voetbal, volleybal, waterskiën en wielrennen.

Reportage: kickboksers positief bij dopingcontrole

Bijna alle dopingovertredingen zijn door mannen gemaakt. In één geval ging het om een vrouw. Bij drie van de vijftien gevallen heeft de dader direct een sanctieaanbod geaccepteerd.

Het aantal controles van de Dopingautoriteit is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2015 werden 2,416 controles uitgevoerd en in 2018 waren dat er 3.145.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl