Topkickboksers Badr Hari en Hesdy Gerges zijn positief getest op het gebruik van doping. Vorig jaar trof de Dopingautoriteit verboden middelen aan in de urine van de Amsterdamse vechtsporters. Ook de Braziliaan Ariel Machado en Kroaat Mladen Brestovac liepen tijdens controles tegen de lamp. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.
Momenteel liggen de zaken bij de rechters van het Instituut Sportrechtspraak (ISR), dat sinds 2017 door kickboksorganisatie Glory wordt ingehuurd voor onafhankelijke tuchtrechtspraak bij dopinggevallen. De tuchtrechters kunnen schorsingen van maximaal vier jaar opleggen.
Komende twee weken krijgen Hari, Gerges en consorten de gelegenheid verklaringen in te dienen bij de tuchtrechters van het ISR. Op herhaaldelijk gestelde vragen van Nieuwsuur gaven Hari en Machado geen antwoord. Gerges laat via zijn manager weten in Azië te zijn en geen commentaar te willen geven. Brestovac zegt niets te weten over positieve dopingtests. "Er zijn wel brieven verstuurd, maar ik spreek geen Nederlands", meldt de Kroaat.
Om privacyrechtelijke redenen wil kickboksorganisatie Glory, waar de betrokken vechters onder vallen, geen mededelingen doen over "eventuele zaken die in behandeling zijn". Vanuit Bangkok laat Cor Hemmers, de Nederlandse directeur bij Glory Sports, weten dat de commerciële promotor met de Dopingautoriteit en het Instituut Sportrechtspraak in gesprek wil. Lees onderaan dit stuk een uitgebreide reactie.
Met name zwaargewicht Badr Hari (34) is een enorme trekpleister voor Glory. Eerder leverde zijn titanenstrijd tegen 'The King of Kickboxing' Rico Verhoeven een vol stadion, maximale PR en miljoenen tv-kijkers wereldwijd op. Valt hij langdurig weg, dan verliest Glory een belangrijke inkomstenbron.
Achter de schermen vindt dan ook een juridisch steekspel plaats om de schade te beperken. Het Londense advocatenkantoor Morgan Sports Law helpt Glory daarbij. Hun specialiteit: verdenkingen van dopinggebruik aanvechten. Wielrenner Chris Froome, tennisster Maria Sjarapova en topbokser Tyson Fury werden afgelopen jaren bijgestaan door dit kantoor.
Beoordeling
Op 18 december 2018 belandt een brief van Morgan Sports Law bij het ISR, waar de dopingzaken ter beoordeling liggen. In het document, dat is gezien door Nieuwsuur, wordt namens Glory verzocht om een beëindiging van de samenwerking én het stopzetten van de vier lopende dopingzaken.
"Glory heeft ons een brief gestuurd dat ze het contract willen opzeggen. Daar werd niet al te specifiek ingegaan op de reden. In de gesprekken hebben we begrepen dat het voor hen allemaal wat snel ging", zegt Henk van Aller, secretaris van het ISR. Wat er te snel ging? "De zaken die zij (Glory, red.) bij ons hebben aangebracht. Dat was meer dan aan de voorkant verwacht."
Inhoudelijk kan het ISR over de lopende dopingzaken niet praten. Wel heeft Van Aller zich verbaasd over het aantal positieve testen bij Glory. Vorig jaar werden twee Glory-vechters nog voor vier jaar geschorst wegens dopinggebruik. Onder hen Tilburger Ismael Lazaar. Bij een urinecontrole na een partij tegen Rico Verhoeven stuitten controleurs op testosteron en stanozolol.
"Binnen Glory zijn een aantal sporters die een groot aantal jaren meelopen. Misschien zijn zij nog niet aan deze structuur (dopingcontroles, red.) gewend", denkt Van Aller. "We zien binnen de dopingzaken die wij behandelen veel naïviteit, maar ook veel onwetendheid. Het is ook soms echt dat de sporters niet precies weten wat voor middeltjes of pilletjes ze slikken."
Inmiddels, en ook dat was niet eerder bekend, is ook de samenwerking tussen de Dopingautoriteit en Glory stopgezet. Net als het ISR werd ook het Nederlandse anti-dopingbureau in 2017 als externe partij ingehuurd voor controles rond wedstrijden. "Dat is erg jammer", zegt voorzitter Herman Ram. Hij zag de opzegging van Glory niet aankomen. "Je merkt op een gegeven moment dat er iets verandert in de relatie. Toen ging het heel snel."
Cruciaal is nu: wat moet er gebeuren met de vier positieve gevallen?
In een vergadering eerder deze maand besloten ISR-bestuurders en tuchtrechters niet terug te deinzen voor het verzoek van Morgan Sports Law. Ze besloten de vier tuchtzaken 'gewoon' te behandelen. De Dopingautoriteit ondersteunt die stap.
Ram: "We staan er volledig achter dat de zaken doorlopen. Wij vinden dat hier een sanctie moet worden opgelegd en dat die sanctie moet worden uitgediend." Inhoudelijk wil de dopingjager niet op zaken ingaan, toch denkt hij aan straffen van vier jaar. "Maar dat is aan de tuchtrechter, niet aan ons. Ik wacht het af."