Georg Preidler vorig jaar tijdens de individuele tijdrit van de WK op de weg
NOS WielrennenAangepast

Voormalig knecht van Dumoulin bekent gebruik bloeddoping

Georg Preidler heeft bloeddoping gebruikt. Dat geeft de 28-jarige Oostenrijker toe in verschillende Oostenrijkse media. Hij reed sinds vorig jaar voor het Franse Groupama-FDJ, dat hem per direct heeft ontslagen.

Voordat hij de overstap maakte naar Groupama was Preidler vijf jaar ploeggenoot van Tom Dumoulin bij (de voorlopers van) Team Sunweb. Hij was één van de knechten van Dumoulin toen die in 2017 de Giro d'Italia won.

Preidler verklaart in die periode - hij won toen ook een rit in de Ronde van Polen - schoon te zijn geweest. Volgens Preidler heeft hij alleen maar bloed af gestaan en is het nooit terug in zijn lichaam gestopt. Onlangs onderging hij zijn laatste bloedafname.

Georg Preidler en Tom Dumoulin vieren de Giro-zege van 2017

Oostenrijkse media spreken van een dopinglawine, nadat afgelopen week tijdens de wereldkampioenschappen langlaufen een inval werd gedaan. Tijdens deze inval in Seefeld werd langlaufer Max Hauke - ook een Oostenrijker - op heterdaad betrapt tijdens het toedienen van bloeddoping.

Hoogstwaarschijnlijk is Preidler onderdeel van hetzelfde dopingnetwerk rond de Duitse dopingarts Mark Schmidt. Volgens de Oostenrijker heeft hij 15.000 euro moeten betalen om deel te nemen aan dit dopingnetwerk.

Volgens zijn voormalige werkgever, Team Sunweb, had zijn vertrek bij de ploeg niks te maken met eventueel dopinggebruik. "De beschikbare biologische data waren niet de reden dat we zijn contract niet hebben verlengd in 2017."

Volgens het team zou Preidler niet langer in de ploeg passen: "Er was minder vertrouwen dat we op hem en de samen gemaakte afspraken konden bouwen." Die afspraken hadden niks te maken met eventuele dopinggebruik, aldus de verklaring van Sunweb.

Zijn huidige ploeg, het Franse Groupama-FDJ, liet in reactie op de bekentenis weten de samenwerking met Preidler per direct te beëindigen.

Denifl

Preidler is niet de eerste Oostenrijkse wielrenner die naar voren komt in dit onderzoek. Ook Stefan Denifl gaf afgelopen week toe bloeddoping te hebben gebruikt.

De 31-jarige etappe-winnaar in de Vuelta zou dit jaar uitkomen voor CCC, de ploeg van Greg Van Avermaet en Laurens ten Dam, maar verscheurde zijn contract eind vorig jaar. Persoonlijke redenen zouden ten grondslag liggen aan zijn vertrek bij de ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl