Rechtbanktekening Laura H. ANP

Het boek Laura H., over de Zoetermeerse IS-ganger, wordt verfilmd. Het productiehuis van documentairemaker Michiel van Erp heeft de filmrechten gekocht.

Journalist Thomas Rueb sprak voor zijn boek meer dan 150 uur met Laura H., haar vader en andere betrokkenen. Zij ontsnapte in 2016 uit IS-gebied. Ze kreeg daarbij hulp van haar vader, die ook Rueb benaderde om haar verhaal te vertellen, schrijft Omroep West.

Rueb is heel blij dat Van Erp - onder meer bekend van de film Niemand in de Stad en de serie Ramses - zijn boek gaat verfilmen. "Het verhaal van Laura H. is enorm spectaculair, maar tegelijkertijd ook kleinmenselijk. Daar is hij heel goed in."

Het verhaal moet een serie worden. Er is nog niet bekend wie het scenario gaat schrijven en welke acteurs mee gaan spelen.

Terrorisme

Laura H. werd op 1 augustus 2016 opgepakt op Schiphol wegens verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Ze verbleef tussen 2015 en 2016 in het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat in Syrië. Uiteindelijk wist ze te ontsnappen naar door Koerden bevrijd gebied.

De rechtbank legde haar een straf op van 24 maanden cel, waarvan 11 voorwaardelijk. De rechter achtte haar schuldig aan "voorbereidingshandelingen" voor het plegen van terroristische misdaden. Bovendien wist H. volgens de rechter waar ze aan begon toen ze naar het IS-gebied in Syrië reisde. Zelf verklaarde ze dat ze door haar man gedwongen werd.

STER reclame