1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Vrouw die aan IS ontsnapte: I lived in Sweet Lake City

'I lived in Sweet Lake City'

De Nederlandse vrouw van wie gisteren bekend werd dat ze aan IS is ontsnapt, komt uit Zuid-Holland. In een interview van ongeveer zes minuten met de Koerdische nieuwszender Kurdistan24, zegt Laura Angela Hansen dat ze is geboren in Den Haag en opgroeide in Zoetermeer. Sweet Lake City noemt ze die plaats in het Engels.

Ze vertelt verder dat ze alleen de middelbare school heeft afgerond. Daarna ging ze in Zoetermeer op zichzelf wonen. Ze raakte in verwachting van haar latere echtgenoot. Laura trouwde drie jaar geleden met hem en werd huisvrouw.

Datingsite voor moslims

Over haar man die haar heeft meegenomen naar Syrië, zegt ze dat hij in Duitsland is geboren en dat zijn ouders van Palestijnse afkomst zijn. Ze heeft hem in Nederland leren kennen via de datingsite Muslima.com.

Ze raakte geïnteresseerd in de islam toen ze 13 of 14 was, hoewel ze geen religieuze achtergrond heeft van huis uit. Toen ze 17 was ging ze een hijab dragen en begon ze te bidden. Pas na haar huwelijk begon ze ook af en toe de moskee te bezoeken.

Huwelijksproblemen

Nadat ze getrouwd was, begonnen ook meteen de problemen, zegt Laura. Ze raakte haar onderdak kwijt. De mensen bij wie ze in huis woonde, wilden niets met haar man te maken hebben 'omdat hij een baard had'.

Na een jaar kreeg het jonge gezin een huis in Leidschendam. Maar daar werd haar man steeds agressiever, volgens Laura. Ze belde naar eigen zeggen heel vaak de politie. Toch besloot ze af te zien van een scheiding omdat ze opnieuw zwanger was.

Vakantie naar Turkije

Intussen hoopte Laura steeds dat het beter zou gaan tussen haar en haar man. Ze zag het als een positief teken toen hij voorstelde om op vakantie te gaan naar Turkije. Dat was in september 2015. Hun zoon Abdullah was toen een jaar.

Haar man zei in Turkije dat hij geld wilde brengen naar vluchtelingen uit Syrië die in een kamp zouden verblijven in de buurt van de grens. Maar de bestemming bleek een andere: "We gingen naar Syrië, zonder dat ik het wist. Hij heeft me gedwongen daar naartoe te gaan."

Raqqa

Over wat zich in Syrië heeft afgespeeld, blijft Laura vaag. Volgens haar is het gezin eerst naar Raqqa gegaan, de hoofdstad van het IS-kalifaat. Daar werd Laura naar eigen zeggen opgesloten in een huis dat door mannen met geweren werd bewaakt.

Na een tijd zou ze zijn overgebracht naar Mosul. Op de een of andere manier heeft haar vader het voor elkaar gekregen om haar daar te laten bevrijden door Koerdische vrijheidsstrijders, de peshmerga. Over haar bevrijders zegt ze: "Ze gaven me koud water en koekjes."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan haar verhaal niet bevestigen. Een woordvoerder zegt alleen dat een Nederlandse vrouw onlangs om hulp heeft gevraagd bij de Nederlandse ambassade in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl