NOS NieuwsAangepast

Elf maanden celstraf Syriëganger Laura H. voor faciliteren terreur

Syriëganger Laura H. is door de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan dertien maanden voorwaardelijk. Omdat ze al een jaar in voorarrest heeft gezeten, hoeft ze niet meer terug naar de gevangenis. De rechter acht H. schuldig aan "voorbereidingshandelingen" die het plegen van terroristische misdaden ondersteunen.

De rechter achtte bewezen dat H. heel goed wist waar ze aan begon toe ze naar het IS-gebied in Syrië reisde, dat ze op de hoogte was van de misdaden van IS in Syrië en Irak, en dat ze wist dat haar man deelnam aan de terroristische strijd van IS. Door te zorgen voor haar gezin had ze een ondersteunende rol voor het plegen van terroristische misdrijven, aldus de rechter.

H. werd vrijgesproken van de aanklacht van lidmaatschap van Islamitische Staat, waardoor de veroordeling bijna een jaar lager uitviel dan de eis. De verdachte was zelf niet in de rechtszaal, haar vader zat op de publieke tribune.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand 35 maanden cel, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. De aanklagers zijn ervan overtuigd dat H. twee jaar geleden "weloverwogen en bewust" naar IS-gebied is gereisd en wist wat ze daar aan zou treffen.

Gedwongen

De 21-jarige H. heeft zelf steeds aangevoerd dat ze door haar man gedwongen werd om samen met hem en hun twee kinderen naar het IS-gebied in Syrië te reizen. In juli 2016 slaagde ze erin om samen met haar kinderen om onder schimmige omstandigheden het 'kalifaat' te ontvluchten. Haar man bleef gewond achter. Of hij nog in leven is, is onbekend.

In Nederland werd ze vastgezet, omdat het OM aanvankelijk vreesde dat H. was teruggekeerd om hier een aanslag te plegen. Toen justitie die verdenking liet vallen, kwam ze in augustus van dit jaar voorlopig vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl