Laura H. in de rechtbank in Rotterdam, niet zichtbaar voor het publiek
NOS NieuwsAangepast

Teruggekeerde Syriëganger Laura H. hoeft van OM niet meer de cel in

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Het Openbaar Ministerie heeft 35 maanden cel, waarvan 24 voorwaardelijk, geëist tegen Syriëganger Laura H. Als de rechtbank de eis van het OM overneemt, hoeft Laura niet terug naar de gevangenis, omdat ze al een tijd in voorarrest heeft gezeten.

De 21-jarige vrouw uit Leidschendam was in 2015 met haar gezin naar het strijdgebied van Islamitische Staat vertrokken. Daarmee heeft volgens het OM aangesloten bij Islamitische Staat en is ze ook medeplichtig aan de gruwelijke misdaden die IS heeft gepleegd.

Andere terugkeerders

De vraag die de rechtbank in het proces tegen Laura H. moet beantwoorden, is of vrouwen die zich in het zelf uitgeroepen kalifaat van IS gevestigd hebben zich feitelijk hebben aangesloten bij IS.

Volgens het OM is dat zo en leveren deze vrouwen een onmisbare bijdrage aan de terroristische activiteiten van IS door te zorgen voor hun man die vecht, kinderen te baren, beschikbaar te zijn voor seks en gewonden te verzorgen.

Het vonnis in de zaak van Laura is daarmee van belang voor andere vrouwen die ooit zijn vertrokken naar IS-gebied en willen terugkeren. Naar schatting zijn ruim vijftig vrouwen vanuit Nederland naar Syrië en Irak vertrokken. Nu IS veel terrein heeft verloren, is de kans groot dat ze met hun kinderen terug naar Nederland willen komen.

Dat ze niet wist waar IS zich mee bezighield, is ongeloofwaardig.

Het Openbaar Ministerie over Laura H.

Volgens het OM is Laura minder naïef dan ze zich voordoet. "Dat ze niet wist waar IS zich mee bezighield, is ongeloofwaardig", stelt het OM. Laura is volgens het OM in 2015 met haar gezin in volle overtuiging naar het gebied van Islamitische Staat vertrokken.

De reis werd ruim vooraf grondig voorbereid en Laura en haar man gingen zich anders kleden om niet op te vallen. Laura wist dat haar man wilde deelnemen aan de gewapende strijd en heeft hierbij een faciliterende rol gespeeld, aldus het OM. "Het is een weloverwogen en bewuste keuze geweest."

Jeugdrecht

Zowel een psycholoog als de reclassering hebben de rechtbank geadviseerd Laura volgens het jeugdrecht te berechten. Volgens de psycholoog is Laura kwetsbare en naïeve vrouw, weliswaar bovengemiddeld intelligent maar met een gebrekkige ontwikkeling door een moeilijke jeugd. Ook zou ze ADHD hebben.

Laura H. heeft al ruim een jaar in hechtenis gezeten. In augustus kwam ze voorlopig op vrije voeten omdat het OM na lang onderzoek tot de conclusie kwam dat ze niet door IS terug naar Nederland was gestuurd om hier een aanslag te plegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl