Trump en Kim schudden elkaar de hand bij de top in Hanoi
NOS Nieuws

Noord-Koreaanse documentaire zwijgt over mislukken top Kim en Trump

De Noord-Koreaanse staatstelevisie heeft een documentaire uitgezonden over de top van Kim en Trump in Vietnam. Dat de onderhandelingen vorige week voortijdig zijn afgebroken, wordt helemaal niet genoemd in de 78 minuten durende uitzending.

Kijkers krijgen in de documentaire wel te zien hoe Kim in de Vietnamese hoofdstad Hanoi vanuit een limousine zwaait naar mensen met Noord-Koreaanse en Vietnamese vlaggetjes. Ook wordt een bezoek van Kim aan de Noord-Koreaanse ambassade getoond.

Van de top is te zien dat Kim lachend met Trump door een hotel in Hanoi loopt en hoe ze elkaar de hand schudden. Volgens de documentaire is de uitkomst van de top dat de leiders hebben afgesproken om elkaar vaker te zien en door te gaan met hun "constructieve gesprekken".

"De top was een belangrijke stap om de band tussen beide landen naar grote hoogte te brengen, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen tussen de twee leiders", zegt de presentator van de documentaire.

Dit is smullen voor de propagandisten in Noord-Korea.

Noord-Koreadeskundige Casper van der Veen

In de uitzending wordt dus niet genoemd dat de top voortijdig werd afgebroken omdat Trump en Kim geen akkoord konden bereiken over verlichting van de Noord-Koreaanse sancties. Trump vond dat Noord-Korea daar te weinig tegenover stelde bij de ontmanteling van het kernwapenprogramma.

Na de mislukte top zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri op een persconferentie dat zijn land alleen gedeeltelijke opheffing van de sancties had geëist, in ruil voor sluiting van het belangrijkste nucleaire complex in Yongbyon. Hij zei dat Washington "een kans verspeelde die misschien niet meer terugkomt". De persconferentie van Ri is niet te zien in de Noord-Koreaanse documentaire.

Vervolg onderhandelingen

Volgens Noord-Korea-deskundige Casper van der Veen wordt het afbreken van de top verzwegen omdat het regime niet aan het eigen volk wil laten zien dat de onderhandelingen zijn mislukt. Maar het laat ook zien dat het land nog niet klaar is met het diplomatieke proces. "Ze gebruiken geen oorlogstaal. Noord-Korea wil het onderhandelen over verlichting van de sancties nog steeds een kans geven."

Van der Veen ziet ook een opvallende parallel tussen de signalen uit de VS en Noord-Korea na het mislukken van de top. "Ook Trump blijft hameren op de goede banden met Kim."

Het valt de Noord-Koreadeskundige op dat in de documentaire duidelijk is te zien dat Trump vriendschappelijk omgaat met Kim en hem prijst als sterke leider. "Dat is smullen voor de propagandisten in Noord-Korea."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl