Een satellietfoto van Tongchang-ri van 2 maart
NOS Nieuws

Noord-Korea bouwt weer aan 'opgegeven' lanceerinstallatie

Noord-Korea lijkt te zijn begonnen met het herstel van een lanceerinstallatie die eigenlijk zou worden ontmanteld. Amerikaanse deskundigen komen tot die conclusie na het bekijken van satellietbeelden. Gisteren had Zuid-Korea al gezegd dat er gebouwd wordt bij de lanceerinstallatie Tongchang-ri.

Op de laatste satellietfoto van het terrein zijn onder meer twee bouwkranen te zien, die er op een foto van twee weken eerder niet stonden. De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst en Amerikaanse Korea-watchers leiden daar uit af dat de werkzaamheden zijn gestart tussen 16 februari en 2 maart, dus net voor of precies rond de ontmoeting van Kim Jong-un met president Trump in Hanoi. Die was op 27 en 28 februari.

Tongchang-ri is een lanceerinstallatie en een testlocatie voor langeafstandsraketten. De demontage van het complex begon kort nadat de Verenigde Staten en Noord-Korea vorig jaar onderhandelingen begonnen over denuclearisatie.

De testlocatie is een belangrijk onderdeel in het Noord-Koreaanse nucleaire arsenaal, zegt correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. "Het was ook juist een van de plekken waarvan ze aan de Amerikanen hadden beloofd: daar gaan we niet meer werken, die gaan we stilleggen."

Geen akkoord

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Bolton zegt dat de Verenigde Staten nieuwe sancties gaan instellen als Noord-Korea zijn nucleaire programma niet opgeeft. Gesprekken over het einde van het Noord-Koreaanse programma leverden vorige week in Hanoi niets op; Kim en Trump gingen toen zonder akkoord uit elkaar.

Als Noord-Korea de testlocatie inderdaad weer opbouwt, kunnen daar volgens Van Pinxteren meerdere redenen voor zijn. Mogelijk spelen de onderhandelingen met de VS een rol. "Als de besprekingen niet verder gaan, dan wil Korea vast doorgaan met de uitbouw van dit soort plekken. Maar als ze nou wél doorgaan is het ook niet zo erg zijn om dit weer op te bouwen. Want als je dan weer iets moet opblazen, moet aantonen dat je het afbreekt, dan kun je dat op een meer spectaculaire manier doen."

De correspondent wijst er verder op dat Noord-Korea nog veel meer faciliteiten heeft op andere plaatsen. "Daar weten we ook lang niet alles van, dus het is nog heel moeilijk te zeggen of dit nou echt het bewijs is van: 'zie je wel, ze houden zich niet aan hun woord' of 'zie je wel, ze zijn weer begonnen'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl