Emma Wagemans (links) en Alice Olsthoorn op YouTube
NOS Nieuws

'We halen niet voor de lol ons geslachtsdeel eraf'

  • Sid van der Linden

    redacteur Online

  • Sid van der Linden

    redacteur Online

'Je bent mislukt', 'manwijf' en meer van dat soort verwensingen. Youtuber Emma Wagemans (22) krijgt het met enige regelmaat naar haar hoofd geslingerd in de reacties onder haar video's. En dat overkomt niet alleen haar. De Eerste Kamer praat vandaag over een wet die discriminatie van transgenders en interseksepersonen verbiedt.

Wagemans is make-up-artiest en transgender. Ze begon haar transitie al op jonge leeftijd, maar pas onlangs kwam ze via Instagram voor de buitenwereld uit voor haar identiteit.

"Ik ben lang bezig geweest met de vraag of ik dit moest doen", vertelt Wagemans. Ze legt uit dat het bij haar niet direct zichtbaar is dat ze transgender is. "Ik heb het geluk dat mijn mannelijke puberteit is geremd omdat ik zo vroeg ben begonnen. Ik kreeg op mijn twaalfde puberteitsremmers. Ik kan gewoon over straat lopen zonder dat mensen het weten."

Nu haar verhaal is geopenbaard, voelt het alsof ze aan een nieuw leven is begonnen. "Dat is wel even wennen. Ik merk dat iedereen het weet. Op mijn werk bijvoorbeeld wist niemand het, maar sinds die post ging het helemaal rond natuurlijk. Iedereen reageert gelukkig respectvol."

Nick Bootsman (23) heeft niet het 'geluk' dat alle reacties zich online afspelen. Hij maakte twee jaar geleden de keuze om te gaan leven als man. Het geslacht in zijn paspoort is gewijzigd en hij is bezig met zijn transitie. Wat Bootsman op straat te horen krijgt, is niet mals. Zo trok een schoonmaker hem op Den Haag Centraal weg van het mannentoilet en toen hij zich bij een reservering als man had aangemeld, kreeg hij eenmaal ter plaatse te horen: "Jij bent een vrouw. Ik vind gewoon dat jij een vrouw bent."

"Ik heb daar extreem veel last van", bekent Bootsman. "Ik haat mijn lichaam al genoeg en als mensen me anders behandelen dan bevestigt dat die gevoelens alleen maar."

De negatieve reacties die Wagemans onder haar video's vond, neemt ze zelf op de hak. Met mede-youtuber en transgender Alice Olsthoorn (21) nam ze een video op waarin ze de negatieve reacties samen in ASMR-fluisterstijl voorlezen. Haatdragende teksten of complottheorieën klinken zo ineens hilarisch, vinden ze.

Olsthoorn: "Als je ergens om kan lachen heeft het geen kracht meer over je." Wagemans is het daar mee eens: "Het helpt ook om het onderwerp luchtig te behandelen. Ik kan op elke video gaan huilen voor de camera, maar wat heeft dat voor nut?"

"Natuurlijk zijn er veel meningen", zegt Wagemans. "Maar wij halen niet voor de lol ons geslachtsdeel eraf. Daar hoort een heel lang proces bij." Bootsman onderging de tegenovergestelde behandeling: "Als het een keuze was, had ik het zelfs niet gedaan. Er komt zoveel ongemak bij kijken."

Bij het debat in de Eerste Kamer waren meerdere transgenders en interseksepersonen:

'Het wordt wat makkelijker om voor onszelf op te komen'

Dat er nu een waarschijnlijk wetswijziging komt, is volgens Bootsman de hoogste tijd. "Supergoed", zegt ook Wagemans. Of ze zichzelf ook gediscrimineerd voelt? "Dat zal voor elke transgender anders zijn. Maar ik zie wel dat het goed is voor op de werkvloer bijvoorbeeld. Dat het bedrijf er rekening mee moet houden."

Zelf maakte ze dat mee bij een vorige baan. "Ik werkte op een kantoor en zat met allemaal mannen. Daar werden soms kortzichtige dingen gezegd over transgenders en homoseksualiteit. Dat was soms zo kort door de bocht dat ik wel op wilde staan om te roepen: 'Ik ben er ook een!'"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl