asmr Isabel Meijering
NOS Op 3

Isabel Meijering fluistert haar kijkers toe, dipt haar kwast in scheerschuim en borstelt haar haren: alles om met het geluid daarvan een ontspannen gevoel bij haar kijkers te veroorzaken. Ze is één van de grootste ASMR-YouTubers uit Nederland. Ze is blij dat de wetenschappers onderzoek gaan doen naar het fenomeen.

"ASMR is zo vaak belachelijk gemaakt, terwijl miljoenen mensen over de hele wereld er al jaren heel veel baat bij hebben", vertelt ze. "Mensen laten me bijvoorbeeld weten dat ze geholpen worden met slapeloosheid, depressies en angststoornissen. Dus ik hoop dat er snel bevestiging komt vanuit de wetenschap."

Wetenschap onderzoekt 'braingasms'

Waarom de één ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response, heeft en de ander niet, weet niemand. Wel is duidelijk dat mensen die het ervaren al van kleins af aan ontspannen raken van bepaalde geluiden en daar soms zelfs tintelingen door ervaren. Vaak weten ze dan nog niet dat meer mensen deze ervaring hebben en dat het ASMR heet.

De eerste keer dat Isabel het had, was toen ze op de basisschool van haar juf woorden moest oplezen. "Ze had zo'n rustgevende stem en gaf me heel veel aandacht", zegt ze. Ik was zó relaxt, je kon me echt opvegen." Pas een paar jaar geleden kwam ze er achter dat er online allerlei fluisterfilmpjes te vinden waren en besloot ze ze ook zelf te gaan maken.

Op YouTube is de afgelopen jaren heel veel geëxperimenteerd om erachter te komen welke geluiden precies het gevoel opwekken. En inmiddels is daar enige consensus over. "Mensen reageren het meest op gefluister of zachte spraak, dus dat doe ik ook heel veel. Maar bekende triggers zijn ook tikken of krassen op objecten, kreukelgeluidjes of watergeluidjes", zegt Isabel.

Daarnaast is persoonlijke aandacht een manier om het gevoel op te wekken, denk aan een dokter die rustig vraagt welke klachten je hebt. Om dat na te bootsen, verkleden ASMR-YouTubers zich tot dit soort personages om kijkers vervolgens zachtjes toe te spreken. En dat wordt door mensen die geen ASMR ervaren nog weleens op een heel andere manier opgevat.

"Als mannen een vrouw in dokterskleding zien die aan het fluisteren is, hebben zij een andere associatie. Daar kunnen ze vrij weinig aan doen", zegt Isabel. "Ik vind het vervelend, want ik wil niet geassocieerd worden met softporno. Hoewel ik zelf heel erg van de doktersvideo's houd, maak ik ze daarom steeds minder."

Dat mensen lacherig over de video's doen, begrijpt Isabel wel. "Het is heel intiem. Als ik naar mijn eigen video kijk met mensen om me heen, schaam ik me eerlijk gezegd ook een beetje. Dan denk ik: wat ben ik voor iets raars aan het doen? Maar het werkt alleen één op één, dus je moet het niet met een groep kijken en denken dat je tingles gaat krijgen."

Wat je wel moet doen om het te ervaren? "Als je echt ASMR een kans wil geven, moet je de lampen dimmen en in je eentje met oortjes in een hoofdtelefoon op op een comfortabele plek gaan zitten", raadt Isabel aan. "Dan heb je de grootste kans dat je ontspannen wordt of misschien zelfs de tintelingen ervaart."

STER reclame