COC herkent cijfers niet en ziet nog steeds veel geweld tegen lhbt'ers
Minder geweld tegen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders? Bij COC Nederland komen de nieuwe cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) als een verrassing. "Ik herken het beeld eigenlijk niet", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in het NOS Radio 1 Journaal.
Homo's en lesbiennes maken steeds minder geweld mee, meldt het SCP in de LHBT-monitor 2018. Ondanks deze verbetering is de algehele 'leefsituatie' van lhbt'ers volgens het SCP nog steeds slechter dan die van hetero's. Transgenders hebben het relatief het zwaarst.
Uit het rapport blijkt ook dat homo's, lesbiennes en biseksuelen nog steeds te maken hebben met respectloos gedrag, bijvoorbeeld op straat of door bekenden, al is de mate waarin dat gebeurt wel iets afgenomen. Wel worden ze vaker gepest.
Wat de oorzaak kan zijn van de afname van het geweld tegen lhbt'ers is niet af te leiden uit de cijfers, zegt SCP-onderzoeker GabrIël van Beusekom. "Dat weten we niet. Het kan zijn dat het komt doordat de opvattingen over homoseksuelen positiever zijn geworden. Dat is één verklaring. Anderzijds zou het bijvoorbeeld ook kunnen zijn dat homoseksuele mannen en vrouwe zich minder veilig voelen in de openbare ruimte, zich daardoor anders gaan gedragen en zo geweld vermijden."
In de dagelijkse praktijk is het niet te merken dat er minder geweld is tegen lhbt'ers, zegt voorzitter Tanja Ineke. De belangenvereniging krijgt ook niet niet minder meldingen over geweld binnen, vertelt Ineke. "Ik stond gisteren nog in Den Haag met een heleboel mensen en als ik dan hoor wat die allemaal hebben meegemaakt. Dat varieert van uitgescholden worden tot een transgender persoon die bij een taxi stond te wachten, uit het niets door vier mensen in elkaar werd geslagen en daar met een bloedend gezicht achterbleef. En zo kan ik daar nog verhalen aan toevoegen, waaruit blijkt dat ik dat beeld niet zo herken."
Ineke wijst ook op op politiecijfers waaruit blijkt dat de politie drie meldingen van lhbt-geweld en discriminatie per dag registreert. Volgens een nieuw rapport van Transgender Netwerk Nederland krijgen transgenders zeven keer vaker met geweld te maken dan gemiddeld.
De belangengroep wil dat het kabinet met een actieplan komt. "We vragen daar samen met een aantal Kamerleden al ruim een half jaar naar. Dat actieplan ligt er nog steeds niet. Daarom hebben we gisteren gedemonstreerd en een petitie aangeboden."
Hogere straffen
Het COC wil dat de aanpak van lhbt-discriminatie op de schop gaat. Zo wil de organisatie hogere straffen in de wet als er sprake is van discriminatie tegen lhbt'ers. Daarnaast moet de politie moet alle zaken aanpakken en moet het Openbaar Ministerie hogere straffen eisen als er sprake is van discriminatie en geweld, vindt Ineke.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau wil met de cijfers over geweld tegen lhbt'ers zeker niet suggereren dat het allemaal wel mee valt en er niet zoveel aan gedaan hoeft te worden, benadrukt Van Beusekom. "Absoluut niet. Er komen uit het rapport ook andere dingen naar voren en het betekent absoluut niet dat we er zijn."