Zo moet het Namenmonument eruit gaan zien
NOS Nieuws

Bomen nog niet gekapt voor Namenmonument Holocaust

De bouw van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam is met een aantal maanden vertraagd. De rechter verbood vandaag voorlopig de kap van 24 bomen aan de Weesperstraat, op de plek waar het monument moet komen. Ook mogen er geen andere voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd.

Alle werkzaamheden moeten wachten tot de uitspraak in hoger beroep van een rechtszaak die omwonenden hebben aangespannen tegen de bomenkap en de bouw van het monument, oordeelt de rechter. Deze zaak wordt eind mei behandeld. Omdat de kap van de bomen al op 1 maart (morgen) zou beginnen, hadden de omwonenden via een spoedprocedure bij de voorzieningenrechter gevraagd de werkzaamheden voorlopig uit te stellen.

Het Nederlandse Auschwitz Comité betoogde bij de rechter dat een latere start van de werkzaamheden financiële gevolgen heeft en misschien zelfs leidt tot afstel van de bouw. Maar volgens de rechter heeft het comité die stelling niet voldoende onderbouwd. De juiste beoordeling van alle argumenten weegt volgens de rechter zwaarder. Bovendien kan bomenkap niet ongedaan worden gemaakt.

Voorzitter Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité noemt de uitspraak treurig. "We gaan gewoon de rechtszaak afwachten, het is niet anders. Maar het is heel bitter dat je 75 jaar na de oorlog moet strijden voor rechtvaardigheid, want er zijn heel veel Joodse mensen die graag de namen van hun familie op het monument zouden willen zien staan."

De gemeente Amsterdam wil niet reageren op de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl