Nieuwe locatie nationaal namenmonument bekend
De gemeente Amsterdam heeft eindelijk een locatie gekozen voor het nationale Holocaust Namenmonument. Op het monument komen de namen van alle Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland zijn weggevoerd en om het leven gebracht.
Er was veel gedoe over de plek voor het monument. De gemeente heeft jarenlang onderzoek gedaan naar zestien mogelijke locaties, nadat omwonenden bezwaar hadden tegen de oorspronkelijk geplande plek in het Wertheimpark.
Daardoor heeft de realisatie van het nationale herdenkingsmonument jaren vertraging opgelopen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het monument september vorig jaar zou worden onthuld.
Het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam wil het nationale Holocaust Namenmonument nu op de groenstrook langs de Weesperstraat plaatsen. Het komt dan tussen de Hermitage en de Hortus Botanicus te liggen, ter hoogte van de Nieuwe Herengracht. De gemeenteraad moet de locatie nog goedkeuren.
Opstand
De gemeente en het stadsdeel Centrum hadden in 2014 al ingestemd met de plaatsing in het Wertheimpark, maar tientallen buurtbewoners kwamen in opstand. Ze vonden het park te klein voor het monument van ruim duizend vierkante meter. Daarnaast stond er al een Holocaustmonument van Jan Wolkers in het park.
Daarop is opnieuw gekeken naar geschikte locaties en de strook langs de Weesperstraat is volgens de gemeente en de initiatiefnemer van het monument, het Auschwitz Comité, de beste plek.
Verplaatsing andere monumenten
Dat betekent wel dat er geen ruimte meer is voor de twee monumenten die al op die strook staan. Het monument ter nagedachtenis aan Mozes Vaz Dias zal verplaatst moeten worden naar de overkant van de brug.
Ook het monument van de Joodse Erkentelijkheid van Jobs Wertheim moet een andere plek krijgen. Volgens de gemeente hebben belanghebbenden geen bezwaar tegen verplaatsing. Dat zijn onder ander het Centraal Joods Overleg en de erven van Wertheim. Zij vinden wel dat het monument meteen elders moet worden geplaatst en niet eerst mag worden opgeslagen.
Het Namenmonument is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, dat zich al sinds 2007 inzet voor de totstandkoming van de monumentale wand met namen van oorlogsslachtoffers.