Verrassingen en meer diversiteit bij Oscars, meeste prijzen voor Bohemian Rhapsody

Aangepast
Rami Malek wint voor Bohemian Rhapsody AFP

Verrassingen in meerdere categorieën bij de Oscaruitreiking vannacht. Green Book wist Beste Film binnen te halen, Mahershala Ali won zijn tweede bijrol-Oscar voor die film en actrice Glenn Close moest voor de zevende keer als genomineerde naar huis zonder gouden beeldje.

Beste Actrice-winnaar Olivia Colman (The Favourite) bood er haar collega zelfs excuses voor aan. "Je bent al zo lang mijn idool. Dit is niet hoe ik het had gewild." Close, vooraf favoriet voor haar rol als getergde echtgenote in The Wife, kon er in de zaal edelmoedig om lachen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Olivia Colman overdonderd door Oscar

Colman hoopte dat haar kinderen thuis in Engeland voor de buis zaten. "Dit gaat niet nog een keer gebeuren", lachte ze.

Snel door alle winnaars scrollen? Klik hier voor het overzicht.

Wie wel na lang wachten een Academy Award in handen kreeg, was regisseur Spike Lee. Hij verzilverde zijn vijfde nominatie, voor het script van BlacKkKlansman, het waargebeurde verhaal van een zwarte politieagent die de Ku Klux Klan infiltreert.

Op het podium sprong Lee in de armen van Samuel L. Jackson, die de prijs had uitgereikt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Minder gevestigde namen, meer verrassingen bij de Oscars

"De verkiezing van 2020 komt eraan. Laten we aan de juiste kant van de geschiedenis gaan staan. Do the right thing!", riep hij in een verwijzing naar de film waarmee hij doorbrak. "Je begrijpt dat ik dat even moest noemen."

Als kunstenaars moeten we kijken waar anderen dat niet doen.

Alfonso Cuarón

Ook de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón had een boodschap voor zijn kijkers. Zijn film Roma, bekroond met drie Oscars, waaronder die voor Beste Regie, gaat over het moeilijke leven van een inheems dienstmeisje in de jaren 70. "Als kunstenaars moeten we kijken waar anderen dat niet doen. Deze verantwoordelijkheid wordt nog belangrijker in tijden waarin we worden aangemoedigd weg te kijken."

Roma werd ook gezien als kanshebber voor Beste Film, maar die prijs ging naar Green Book, het waargebeurde verhaal van een bekrompen Italiaans-Amerikaanse chauffeur die een zwarte concertpianist door het zuiden van de VS moet loodsen.

"Het is een verhaal over liefde, elkaar liefhebben ondanks de verschillen. Over hoe we de waarheid over elkaar kunnen ontdekken, dat we eigenlijk allemaal hetzelfde zijn", zei regisseur Peter Farrelly, tot nu toe vooral bekend als regisseur van komedies als Dumb and Dumber enThere's Something About Mary.

1/9De vier winnende acteurs AFP
2/9Regina King won Beste Bijrol AFP
3/9Mahershala Ali met zijn tweede Oscar AFP
4/9Rami Malek viert zijn prijs AFP
5/9Olivia Colman AFP
6/9Spike Lee verzilverde zijn vijfde nominatie AFP
7/9Regisseur Cuarón met zijn drie prijzen AFP
8/9Lady Gaga in tranen met haar beeldje AFP
9/9Peter Farrelly won voor Green Book AFP

Meer diversiteit

Het was opvallend dat drie jaar na de OscarsSoWhite-campagne er inderdaad meer diversiteit was onder de winnaars. Hoewel er nog steeds vrouwen ontbraken in de nominaties voor Beste Film en Regie, waren er nog nooit zo veel vrouwelijke winnaars, vijftien. Het oude record stond op dertien, uit 2007.

Daarnaast won Mahershala Ali als tweede zwarte acteur een tweede Oscar (na Denzel Washington) en haalde Regina King Beste Vrouwelijke Bijrol binnen voor If Beale Street Could Talk. En hoewel Black Panther er niet in slaagde Beste Film binnen te halen, waren er voor die actiefilm wel voor het eerst zwarte winnaars in de categorieën Beste Kostuum en Beste Decorontwerp. Daarnaast werd de Marvel-film Spider-Man: Into the Spider-Verse (met een zwarte hoofdpersoon) bekroond als Beste Animatie.

We smachten naar dit soort verhalen.

Rami Malek

Acteur Rami Malek, die Oscargoud won voor zijn vertolking van Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody, onderstreepte als Arabisch-Amerikaan in zijn toespraak het belang van dergelijke rollen. "Onze film ging over een homoseksuele immigrant, die ronduit voor zijn identiteit uitkwam. Het feit dat ik vanavond zijn verhaal vier met jullie, is het bewijs dat we naar dit soort verhalen smachten."

In totaal verzilverde de film over rockband Queen vier van de vijf nominaties: naast de acteursprijs ook montage, geluidsmontage en geluid. Bandleden Brian May en Roger Taylor openden met Adam Lambert de uitzending van de awardshow met We Will Rock You.

Geen enkele andere film wist het beter te doen dan Bohemian Rhapsody. Zo wist A Star is Born van de acht nominaties er maar één binnen te halen, voor het nummer Shallow van Lady Gaga. In tranen had de zangeres een boodschap voor beginnende artiesten. "Het draait om hard werken, wat ik lang gedaan heb. Het gaat niet om winnen, maar om nooit opgeven. Als je een droom hebt, vecht ervoor."

Roerige aanloop

De aanloop naar de 91ste uitreiking van de Oscars was roerig. Alle ophef kwam bij de opening van de show meteen aan bod. "Even een korte uitleg voor iedereen die in de war is: er is geen presentator, er is geen categorie populaire Film en Mexico betaalt niet voor de muur", zei actrice Maya Rudolph.

Ze verwees naar het opstappen van presentator Kevin Hart nadat oude anti-homotweets van hem waren opgedoken, en de succesvolle protesten tegen de nieuwe categorie Populaire Film en het besluit enkele prijzen tijdens reclameblokken uit te reiken.

Vanuit Los Angeles zegt filmjournalist Danielle Kool dat de Academy met alle ingrepen probeerde de show iets korter te houden, om de teruglopende kijkcijfers te keren. "Dat is jammerlijk mislukt. De show was niet wezenlijk korter dan voorheen."

"Wel hoopte de zender ABC dat vanwege alle controverses de show meer mensen zou trekken. We zullen het morgen zien, als de kijkcijfers bekendgemaakt worden."

De Oscarwinnaars op een rijtje

CategorieWinnaar
FilmGreen Book
Mannelijke hoofdrolRami Malek - Bohemian Rhapsody
Vrouwelijke hoofdrolOlivia Colman - The Favourite
Mannelijke bijrolMahershala Ali - Green Book
Vrouwelijke bijrolRegina King - If Beale Street Could Talk
AnimatiefilmSpider-Man: Into the Spider-Verse
CamerawerkRoma
KostuumontwerpBlack Panther
RegieRoma
DocumentaireFree Solo
Korte documentairePeriod. End of Sentence
MontageBohemian Rhapsody
Niet-Engelstalige filmRoma
Make-up en haarstylingVice
FilmmuziekBlack Panther
SoundtrackShallow (Lady Gaga) - A Star Is Born
DecorontwerpBlack Panther
Korte animatiefilmBao
Korte filmSkin
GeluidsmontageBohemian Rhapsody
GeluidBohemian Rhapsody
Visuele effectenFirst Man
ScenarioGreen Book
Bewerkt scenarioBlacKkKlansman

STER Reclame