Ondertekenaars Martin Scorsese en Spike Lee Getty Images

Filmmakers protesteren tegen het besluit om enkele Oscars dit jaar gedurende de reclameblokken uit te reiken. Regisseurs als Martin Scorsese, Spike Lee, Quentin Tarantino en Ang Lee vragen in een open brief terug te komen van het besluit.

"Dit is niets minder dan een belediging voor wie zijn of haar leven heeft gewijd aan dit werk", schrijven de ondertekenaars, onder wie veel Oscarwinnaars en -genomineerden, acteur Seth Rogen en de Nederlandse cameramannen Hoyte van Hoytema en Kees van Oostrum. Volgens hen doet dit afbreuk aan "film als een collectieve kunstvorm".

De Oscarceremonie kampt al jaren met teruglopende kijkcijfers, mede doordat de shows zo lang duren. Vorig jaar presenteerde de Academy daarom een plan om de uitzending te beperken tot 3 uur. Deze week werd bekend dat daarvoor de prijzen voor Beste Cinematografie, Montage, Make-up & Haar en Korte Speelfilm moeten sneuvelen tijdens de live-uitzending.

In een persbericht benadrukt de organisatie dat een gemonteerde versie van het dankwoord later in de show zal worden uitgezonden. Ook blijven de complete toespraken van alle 24 prijzen online beschikbaar. Daarnaast is het de bedoeling dat de categorieën elk jaar gaan rouleren.

Regisseur Alfonso Cuarón, dit jaar genomineerd als schrijver, regisseur én cameraman voor Roma, is verbijsterd. "In de geschiedenis van de CINEMA waren er meesterwerken zonder geluid, zonder kleur, zonder verhaal, zonder acteurs en zonder muziek," schrijft hij op Twitter, "maar er is nog nooit een enkele film geweest zonder CINEMAtografie en zonder montage."

Zijn Mexicaanse landgenoot en tweevoudig Oscar-winnaar Guillermo del Toro valt hem bij. "Cinematografie en montage zijn het hart van ons ambacht. Het is geen erfenis van tradities in theater of literatuur, het is cinema zelf."

Ook de opstellers van de open brief spreken van de "essentiële ambachten van de filmkunst". "Hoe kun je nou succes in film vieren zonder letterlijk de mensen die het moeten filmen?", vraagt Seth Rogen zich af.

Entertainment gaat hier ten koste van het eerbetoon aan onze kunst.

Uit de protestbrief

De briefschrijvers menen dat de Academy is doorgeslagen in de pogingen kijkers terug te winnen. "Entertainment gaat hier ten koste van het eerbetoon aan onze kunst en de mensen erachter", staat in de brief. "De uitzending is altijd aangepast om bij de tijd te blijven, maar nooit werd daarvoor de integriteit van de oorspronkelijke opdracht opgeofferd."

De bijna honderd tegenstanders hebben goede hoop dat het besluit nog kan worden aangepast voor de uitzending van volgende week zondag. Eerder haalde de Academy immers ook bakzeil met het besluit om een speciale blockbuster-Oscar uit te reiken.

STER reclame