Regisseur Guillermo del Toro in februari met de Oscars voor beste regisseur en beste film voor zijn film The Shape of Water AFP

De uitreiking van de Oscars gaat op de schop. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de belangrijkste filmprijzen, heeft in een brief aan de leden bekendgemaakt dat de ceremonie zal worden ingekort naar drie uur en dat er een nieuwe categorie in het leven wordt geroepen om populaire films te eren.

Films die speciaal worden gemaakt om een groot publiek te trekken en meestal ook veel geld opbrengen - de zogenoemde blockbusters - winnen zelden Oscars. De laatste film die zowel het meeste geld opbracht als de Oscar voor beste film won, was in 2003 het laatste deel van de The Lord of the Rings-trilogie: The Return of the King.

Om die reden krijgen de Oscars vaak het verwijt te elitair te zijn. Met de populaire film-categorie wil de Academy afscheid nemen van dat imago. "We hebben van velen gehoord dat er veranderingen nodig zijn om de Oscars en de Academy relevant te houden in een veranderende wereld. Dit nemen wij erg serieus", schrijft het Academy-bestuur in de brief.

Dalende kijkcijfers

Aanleiding voor de hervormingen zijn de dalende kijkcijfers van de uitreikingsceremonie. In maart keken er 26,5 miljoen mensen naar de liefst vier uur durende Oscar-uitreiking. Dat was een laagterecord en 19 procent minder dan een jaar eerder.

"Sommigen zullen klagen dat een categorie voor populaire films het prestige van de Oscars zal aantasten, maar dat is een oubollige gedachte", aldus The Hollywood Reporter. "Meer nog dan de duur van de show of de presentator van de uitreiking, lijken de kijkcijfers verband te houden met de populariteit van de genomineerde films. En het verschil tussen waar mensen kaartjes voor kopen en welke films genomineerd worden, lijkt nooit groter te zijn geweest."

Het verschil tussen waar mensen kaartjes voor kopen en welke films genomineerd worden, lijkt nooit groter te zijn geweest.

Filmvakblad The Hollywood Reporter

Het filmvakblad verwacht dat blockbusters die dit jaar normaliter kansloos zijn voor Oscars zoals Avengers: Infinity War, Mission: Impossible - Fallout en Deadpool 2 met de nieuwe categorie plots kanshebbers zijn het bekende gouden beeldje te winnen. Het blad verwacht dat de kijkcijfers daardoor zullen stijgen. "Ook omdat de kans groot is dat de bekende acteurs in de zaal zullen zitten."

Eerdere uitreiking

De Academy maakt later bekend waar een film precies aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een nominatie in de nieuwe categorie. Het is onduidelijk of de Oscar in de blockbuster-categorie meteen al bij de eerstvolgende ceremonie wordt uitgereikt, op 24 februari 2019.

Daarnaast wordt de uitreiking in 2020 naar voren gehaald, naar begin februari. Daarmee stipt de organisatie een ander kritiekpunt aan. De uitreiking van de Oscars zou te laat plaatsvinden, waardoor de genomineerde films op het moment van de uitreiking al enigszins verouderd waren.

STER reclame